Notice: Undefined variable: custom_content in /home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(484) : eval()'d code on line 7
Τί είναι η Μεθοριακή Διαταραχή Προσωπικότητας;
Μερικές φορές στο ιατρείο του ο ψυχίατρος βρίσκεται μπροστά σε μιά περίεργη κατάσταση.
Ενας άνθρωπος που συζητά άνετα, με καλή επαφή, χωρίς καμμία εμφανή συναισθηματική διαταραχή, ενημερωμένος, με περιποιημένη εμφάνιση και αξιοπρεπεπής στη συμπεριφορά του, ζητά τη βοήθειά του.
-Σε τί;
-Να προχθές γιατρέ “έκανα το σπίτι λαμπόγιαλο”. Μάλωσα με τους γονείς μου για ασήμαντη αφορμή, τους έβρισα, έσπασα όλα τα πιάτα και αρκετά έπιπλα και χειροδίκησα κατά του πατέρα μου.
Παίρνοντας το ιστορικό μπορεί να διαπιστώσει ότι το πρόσωπο αυτό ήταν πολύ καλός μαθητής, είχε εισαχθεί σε ανώτατη σχολή αλλά από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να παρακολουθεί τη σχολή του, να έχει πολύ συχνές διενέξεις με τους καθηγητές και τους φίλους του κλπ. Με καλύτερο έλεγχο του ιστορικού, ο ψυχίατρος διαπιστώνει πώς ο νέος αυτός άντρας είχε υποβληθεί σε επέμβαση για γυναικομαστία παρά τις αντίθετες προτροπές των οικείων του και πολλών συγγενών αλλά και τις αντίθετες συστάσεις των γιατρών. Υποβλήθηκε σε επέμβαση με το “έτσι θέλω” γιατί ήταν απολύτως σίγουρος πως έχει γυναικομαστία. Μάλιστα δηλώνει ότι τώρα σκέφτεται να υποβληθεί σε επέμβαση για τη διόρθωση των αυτιών του, τα οποία του φαίνονται πολύ “πεταχτά”.
Τέλος δηλώνει ο ασθενής ότι συχνά του έρχονται πολύ έντονες ιδέες να κάνει κακό στον εαυτό του (όχι να αυτοκτονήσει) και ξεσπά κάνοντας χαρακιές στα χέρια του με μαχαίρι…
Σ’ αυτή την περίπτωση, ο γιατρός βρίσκεται μπροστά σε μία τυπική σχεδόν περίπτωση Μεθοριακής Διαταραχής της Προσωπικότητας (ΜΔΠ).
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) δίνει τον παρακάτω ορισμό για τη Μεθοριακή Διαταραχή της Προσωπικότητας (BPD).
Ενα άτομο με Μεθοριακή Διαταραχή Προσωπικότητας μπορεί να εμφανίσει επεισόδια έντονου θυμού, κατάθλιψης ή άγχους που διαρκούν από αρκετές ώρες μέχρι μερικές ημέρες.
Άτομα με Μεθοριακή Διαταραχή Προσωπικότητας εμφανίζουν πολύ συχνά διαταραχές πρόσληψης τροφής (βουλιμία ή ανορεξία), χρήση ουσιών, αυτοτραυματισμούς, αυτοκτονικό ιδεασμό, αυτοκτονική συμπεριφορά ή και απόπειρες αυτοκτονίας.
(Απόδοση στα ελληνικά: doctorbabis)
Ιστορικά ο όρος “μεθοριακή” αποτέλεσε σημείο τριβής και αντιπαράθεσης. Η Μεθοριακή Διαταραχή Προσωπικότητας υποτίθεται ότι λεγόταν έτσι επειδή προσδιόριζε μιά κατάσταση που βρισκόταν στα σύνορα (στην μεθόριο) μεταξύ ψύχωσης και νεύρωσης. Ετσι ο όρος αυτός έμεινε αν και δεν περιέγραφε και τόσο καλά αυτή την κατάσταση και περισσότερο έβλαπτε παρά βοηθούσε.
Οι σημερινές απόψεις για το περιεχόμενο της διάγνωσης εστιάζουν κυρίως στο πρόβλημα της δυσκολίας αυτο-ρύθμισης (την ικανότητα να χαλαρώνει κανείς σε περιπτώσεις έντονου στρές. Επίσης στα προβλήματα με το συναίσθημα, τη σκέψη, τη συμπεριφορά, τις κοινωνικές σχέσεις και την αυτο-εικόνα (self-image). Γι αυτό και μερικοί θεωρούν την Μεθοριακή Διαταραχή Προσωπικότητας ώς “Συναισθηματική Απορρύθμιση” (Emotion Disregulation).