Notice: Undefined variable: _thinkup_meta_pagetemplates in /home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/themes/Sento_Pro/admin/main/options/01.general-settings.php on line 496
class="page-template-default page page-id-1601 page-child parent-pageid-1506 custom-background layout-sidebar-right layout-responsive layout-wide pre-header-style1 header-style2 scrollup-on">

Notice: Undefined variable: custom_content in /home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(484) : eval()'d code on line 7

Πώς θεραπεύεται η ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχή;

Η θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, αποτελεί συχνά το “μήλον της έριδος” ανάμεσα στις διάφορες θεραπείας, ανάλογα με την παιδεία του ψυχιάτρου. Επειδή δεν θέλουμε η σελίδα μας να κατηγορηθεί για κανενός είδους μεροληψία, παραθέτουμε παρακάτω (σχεδόν σε κατά λέξη μετάφραση) την αποψη που υπάρχει στον ιστότοπο του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Ψυχικές Διαταραχές των ΗΠΑ (NIMH):

Η θεραπεία της ΙΨΔ γίνεται βασικά με φάρμακα, ψυχοθεραπεία ή με συνδυασμό των δύο.

Πολύ συχνά τα άτομα που εμφανίζουν ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, πάσχουν ταυτόχρονα και από άλλες ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, η δυσμορφοφοβία (πεποίθηση ότι κάποιο μέρος του σώματος τους είναι άσχημο, δυσαναλογο, μή κανονικό κλπ).

Οταν επιλέγουμε τη θεραπεία ή το συνδυασμό των θεραπευτικών μέσων που θα χρησιμοποιήσουμε, είναι απαραίτητο να συνυπολογίζουμε και αυτές τις συνυπάρχουσες παθήσεις.

Φάρμακα

Οι αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (εκλεκτικοί ή όχι)  είναι αυτοί που χρησιμοποιούνταιπιό συχνά για να μειώσουν τα συμπτώματα της ΙΨΔ. bbk-pillsΠαραδείγματα τέτοιων φαρμάκων είναι η κλομιπραμίνη, ένα από τα παλιότερα αντικαταθλιπτικά (της ομάδας των τρικυκλικών), γνωστή με την εμπορική ονομασία Anafranil. Νεώτερα αντικαταθλιπτικά που χρησιμοποιούνται επίσης είναι η φλουοξετίνη (Ladose), η φλουβοξαμίνη (Dumyrox), η σερτραλίνη (Zoloft) και άλλα.

Αν και συχνά οι ασθενείς εμφανίζουν ταχεία βελτίωση, πολλές φορές οι δόσεις των αντικαταθλιπτικών που απαιτούνται είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που απαιτούνται για την κατάθλιψη.

Πολλές φορές όμως ούτε και με τις μεγαλύτερες δόσεις εμφανίζεται βελτίωση. Η εμπειρία και οι έρευνες έδειξαν ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις, μικρές δόσεις ενός αντιψυχωτικού φαρμάκου όπως η ρισπεριδόνη (Risperdal), μπορεί να φανεί αποτελεσματική.

Με βάση την προσωπική μας εμπειρία θεωρούμε πιό αποτελεσματικό φάρμακο το Anafranil αν και το αποφεύγουμε λόγω των ενοχλητικών (αλλά όχι επικίνδυνων) παρενεργειών του.

Από τους SSRI’s πιό αποτελεσματικό φάρμακο θεωρούμε την παροξετίνη (Seroxat).

Τέλος από τους συνδυασμούς με αντιψυχωτικά προτιμούμε την περφαιναζίνη (Minitran) που περιέχει και μικρή δόση τρικυκλικού αντικαταθλιπτικού, σε συνδυασμό με την παροξετίνη.

 

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία στους ενήλικες και τους έφηβους, μόνη της ή σε συνδυασμό με φάρμακα.

forgetCheckingΚυρίως η έρευνα έχει αναδείξει τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία ώς μία από τις πιό αποτελεσματικές. Επίσης άλλες σχετικές με αυτή θεραπείες φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικές όπως η “εκπαίδευση αναστροφής συνηθείων” (Habit reversal training) καθώς και μία παραλλαγή της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας που ονομάζεται “Εκθεση και Πρόληψη Αντίδρασης” (Exposure and Response Prevention – EX/RP). Η τελευταία φαίνεται ότι είναι η θεραπεία επιλογής σαν προσθήκη στη φαρμακευτική όταν τα αποτελεσματά της δεν ειναι ικανοποιητικά.

 

Διαβάστε επίσης:

Τί είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή;

Πότε πάμε στο γιατρό;

Αίτια ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής

 

(Visited 12,680 times, 229 visits today)

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης

Νευρολόγος - Ψυχιατρος