Notice: Undefined variable: custom_content in /home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(484) : eval()'d code on line 7

Τί είναι η Επιληψία

ilae

Αν επισκεφθεί κανείς τον ιστότοπο της “Διεθνούς Οργάνωσης Εναντίον της Επιληψίας”, το πρώτο πράγμα που θα προσέξει στην προμετωπίδα της είναι: “Epilepsy is Still a Puzzle” – “Η επιληψία είναι ακόμη, ένα αίνιγμα”.

Πράγματι, σε ένα μικρό μόνο ποσοστό των επιληψιών, γνωρίζουμε τα αίτια. Τα πιό συνηθισμένα από αυτά, αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

Μερικά από τα γνωστά αίτια της επιληψίας
  1. Τραύμα του εγκεφάλου κατά τον τοκετό ή σε ατύχημα.
  2. Όγκοι εγκεφάλου
  3. Περιγεννητική ανοξία εγκεφάλου (το μωρό “γεννήθηκε μελανό, άργησε να κλάψει”)
  4. Διάφορα πολύ σπάνια συγγενή νοσήματα του εγκεφάλου, όπως η φυματιώδης σκλήρυνση
  5. Λοιμώξεις του εγκεφάλου ή των μηνίγγων (εγκεφαλίτιδες-μηνιγγίτιδες)
  6. Εγκεφαλικά επεισόδια
  7. Μεταβολικές διαταραχές όπως υπερνατριαιμία, υπεργλυχαιμία

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιληψιών όμως έχει άγνωστο αίτιο γιαυτό και θα αρκεστούμε σε περιγραφές μόνον όσων ξέρουμε.

Πρώτα πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε ότι άλλο πράγμα είναι μία επιληπτική κρίση κι άλλο πράγμα η νόσος επιληψία.

Αυτό σημαίνει ότι:

  • κάθε ένας που παθαίνει μία επιληπτική κρίση δεν πάσχει υποχρεωτικά από Επιληψία
  • ενώ αντίθετα, κάθε ένας που πάσχει από Επιληψία εμφανίζει υποχρεωτικά επιληπτικές κρίσεις

Κάτι ανάλογο δηλαδή που συμβαίνει με το βήχα και τη φυματίωση: όποιος έχει βήχα δε σημαίνει ότι έχει υποχρεωτικά φυματίωση, ενώ όποιος έχει φυματίωσει είναι σίγουρο ότι βήχει.

Με άλλα λόγια η επιληπτική κρίση είναι ένα “σύμπτωμα” ή ακριβέστερα ένα συμβάν, στον άνθρωπο που πάσχει από επιληψία.

 

Τί είναι η επιληπτική κρίση

Επιληπτική κρίση είναι ένα παροδικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κάποιων συμπτωμάτων (κινητικών, αισθητικών ή άλλων) και οφείλεται σε αυξημένη (παθολογική) ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Το φαινόμενο αυτό διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα έως πολύ λίγα λεπτά. (Δεν υπολογίζονται διάφορα “μετακριτικά” φαινόμενα όπως υπνηλία, λήθαργος, κεφαλαλγία κλπ, τα οποία μπορούν να διαρκέσουν και μερικές ώρες).

 

Πώς φαίνεται η κρίση στο Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

Θα βοηθούσε να καταλάβουμε καλύτερα τί συμβαίνει στην επιληπτική κρίση άν φανταζόμασταν ένα “τσάφ”, ένα βραχυκύκλωμα που συμβαίνει σε κάποια καλώδια.

bbk-tsafGifLast1

Στο κινούμενο σχέδιο φαίνεται πως είναι το διάγραμμα ηρεμίας πρίν την κρίση, το “τσάφ” που προκαλεί την κρίση, τη μεταβολή του διαγράμματος σε παθολογικό και την επάνοδό του στο φυσιολογικό μετά κάποιο χρονικό διάστημα

Αυτό που συμβαίνει εκείνη την ώρα στον εγκέφαλο είναι ότι διαταράσσεται η φυσιολογική του λειτουργία. Στο Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ), ο φυσιολογικός ρυθμός α, που υπό κανονικές συνθήκες παράγεται, διακόπτεται αιφνιδιαστικά από συγχρονισμένα αιχμηρά κύματα είτε από συμπλέγματα αιχμής-κύματος. Εκείνη τη στιγμή έχουμε την έναρξη της επιληπτικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμη:

  • Η παιδική επιληψία σχετίζεται με την ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής, Υπερκινητικότητα)

Επόμενο: Τύποι επιληπτικών κρίσεων

 

(Visited 1,605 times, 41 visits today)

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης

Νευρολόγος - Ψυχιατρος