Χειρουργική επιληψίας

bbk-epilSurg

Χειρουργική Επιληψίας: Οι επιληπτικές κρίσεις ελέγχονται ικανοποιητικά ώς άριστα με φάρμακα στο 70-80% των περιπτώσεων. Στο υπόλοιπο ποσοστό είτε τα φάρμακα είναι αναποτελεσματικά είτε δεν είναι ανεκτά από τον οργανισμό. Στις περιπτώσεις αυτές έχει νόημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής αντιμετώπισης  των κρίσεων.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων είναι τριών ειδών:

  1. Επεμβάσεις με τις οποίες αφαιρείται η επιληπτογόνος εστία, δηλαδή η περιοχή του εγκεφάλου από την οποία ξεκινάνε οι κρίσεις.
  2. Επεμβάσεις με τις οποίες κόβονται κάποιες νευρικές ίνες ώστε να διακοπεί το μονοπάτι διάδοσης της επιληπτικής κρίσης σε όλο τον εγκέφαλο.
  3. Επεμβάσεις με τις οποίες εμφυτεύεται μία συσκευή στον εγκέφαλο η οποία αναστέλει τις επιληπτικές κρίσεις
bbk-partial-seizureΠρουπόθεση για να προχωρήσει κανείς σε μία επέμβαση είναι να είναι πλήρως εντοπισμένη η επιληπτογόνος εστία η οποία θα αφαιρεθεί. Εννοείται επίσης ότι εστία αυτη θα είναι τέτοια που η αφαίρεσή της δεν θα δημιουργήσει μόνιμη αναπηρία στην κίνηση ή στο λόγο ή σε οποιαδήποτε άλλη ζωτικής σημασίας λειτουργία του ασθενούς. Για το λόγο αυτό και ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι ιδιαίτερα λεπτομερής και εκτεταμένος.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι στη χειρουργική της επιληψίας

  • Οι γενικοί κίνδυνοι που υπάρχουν σε κάθε χειρουγείο (αναισθησία, αιμορραγίες, αλλεργικές αντιδράσεις κλπ).
  • Κίνδυνοι από βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η ίδια η επέμβαση. Μερικές φορές οι βλάβες αυτές είναι αναπόφευκτες και προβλέψιμες (λόγω της δυσκολίας να φτάσει ο νευροχειρουργός στο σημείο που πρέπει) και μερικές είναι απλά δυσάρεστες επιπλοκές της επέμβασης. Σε κάθε περίπτωση, μιά βλάβη στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει μικρή ή μεγαλύτερη αναπηρία, ή να επιδεινώσει προϋπάρχουσα αναπηρία.
  • Αποτυχία (αναποτελεσματικότητα) της επέμβασης. Συνήθως οφείλεται σε λανθασμένη εκτίμηση της τοποθεσίας της επιληπτικής κρίσης παρά τον λεπτομερή και εκτεταμένο έλεγχο που έχει προηγηθεί και έτσι γίνεται η επέμβαση αλλά δεν έχει βελτιώνεται ο ασθενής.

Περισσότερα για τα είδη των επεμβάσεων που γίνονται για την αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων στο WebMD.

(Visited 745 times, 11 visits today)