Συμβουλές για την Οικογένεια – Μέρος Α’


Notice: Undefined variable: custom_content in /home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(484) : eval()'d code on line 7

Συμβουλές για την οικογένεια – Μέρος Α’

Ο Dr. Allen Frances είναι γνωστός μας κι από προηγούμενα άρθρα με συμβουλές προς του πάσχοντες από ψυχικές παθήσεις. Στη σειρά αυτή των δύο άρθρων επανερχόμαστε με συμβουλές για την οικογένεια των ανθρώπων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές. Τα 50 χρόνια άσκησης της ειδικότητας στις ΗΠΑ και η συμμετοχή του, ώς πρόεδρος, σε πολύ σημαντικές ψυχιατρικές επιτροπές όπως αυτή του DSM-IV, δίνουν στο λόγο του ιδιαίτερο βάρος ενώ παράλληλα είναι τόσο απλές που ο καθένας μπορεί να τις καταλάβει. Αναρτήθηκαν σε ένα έγκυρο ψυχιατρικό site το Psychiatric Times από όπου τις αλιεύσαμε (access date: 30.1.2020). Τις χωρίσαμε σε δύο μέρη για πιό εύκολη ανάγνωση και κάναμε ελάχιστες παρεμβάσεις στο αγγλικό κείμενο (doctorbabis)

Φταίνε οι συγγενείς;
Είναι πολύ συνηθισμένο να θεωρείτε υπεύθυνους εσάς για την ψυχική διαταραχή του συγγενή σας. Σπάνια όμως είναι σωστό αυτό και ακόμη σπανιότερα βοηθά να το σκέφτεστε έτσι.
Φταίνε οι καυγάδες στο σπίτι;
Η αιτία της διαταραχής δεν βρίσκεται στις ενδοοικογενειακές διαμάχες.
Οι σοβαρές ψυχικές διαταραχές έχουν πολύπλοκη και συχνά όχι σαφή αιτιολογία. Οι ενδοοικογενειακές προστριβές ή πιέσεις αν παίζουν κάποιο ρόλο αυτός είναι ελάχιστος. Πιο συχνά είναι το αποτέλεσμα παρά η αιτία μιας ψυχικής διαταραχής.
Ενοχές;

Οι αδικαιολόγητες ενοχές στα μέλη της οικογένειας βλάπτουν την οικογένεια και μειώνουν την ικανότητα της να λειτουργήσει υποστηρικτικά αλλά και προστατευτικά στον πάσχοντα.
Το πρόβλημα του ενός μπορεί να διαλύσει όλη την οικογένεια
Όταν τα ψυχιατρικά προβλήματα είναι σοβαρά και επίμονα μπορεί να δημιουργήσουν μόνιμη ένταση και συγκρουσιακές καταστάσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, φτάνοντας, μερικές φορές σε ακραίες καταστάσεις
Ουδέν κακόν αμιγές καλού
Μερικές φορές το πρόβλημα δρα ευεργετικά.
Όταν ένα μέλος μιας οικογένειας έχει κάποιο ήπιο και παροδικό ψυχιατρικό πρόβλημα τότε ενδέχεται όχι μόνο να μην επηρεάσει αρνητικά την οικογένεια αλλά να λειτουργήσει θετικά ώστε να δυναμώσουν οι δεσμοί ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.
Βόηθα με να σε βοηθώ

Η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος από την οικογένεια βοηθά και τον ίδιο τον πάσχοντα να αντιμετωπίσει καλύτερα το πρόβλημά του. Και το ίδιο ισχύει και αντίστροφα: όσο πιο σωστά αντιμετωπίζει ο πάσχων το πρόβλημά του τόσο πιο πολύ βοηθά την οικογένειά του να το αντιμετωπίσει κι αυτή σωστά.
Εξαρτήσεις

Οι εξαρτήσεις είναι από τα πλέον ψυχοπιεστικά προβλήματα που μπορεί να έχει μία οικογένεια. Συγκρίνονται με οικονομική καταστροφή ή με χρόνια ανίατα νοσήματα. Μερικές φορές αυτή η πίεση τους φέρνει πιο κοντά, τις περισσότερες διαλύει την οικογένεια. Χρειάζεται μεγάλη δύναμη, πολλές προσπάθειες αλλά και βοήθεια ειδικών μερικές φορές για να αντέξει μια οικογένεια.
Ενωμένοι = πιο δυνατοί

Το πόσο αποτελεσματική θα είναι η οικογένεια δεν εξαρτάται μόνο από την αντοχή και τη δύναμη ψυχής του κάθε μέλους ξεχωριστά. Ο συνεχής συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των μελών της οικογένειας είναι πολύ σημαντικός για την αποτελεσματικότητα της βοήθειας. Σ’ αυτό ίσως να χρειάζεται και θεραπεία οικογένειας.
Το Στίγμα
Συμβάλλετε στην καταπολέμηση του στίγματος.
Μη νιώθετε άσχημα όταν χρειαστεί να αναφέρετε το πρόβλημα του συγγενικού σας προσώπου. Έτσι κι αλλιώς το κοινωνικό στίγμα της ψυχικής αρρώστιας τείνει να μειωθεί και θα ήταν θαυμάσιο να συμβάλετε και σεις σ’ αυτό αν κατανοήσετε καταρχήν εσείς οι ίδιοι ότι δεν είναι ντροπή για την οικογένεια να πάσχει κάποιο μέλος της από μία ψυχική αρρώστια.
Καλύτερα «λίγο νωρίτερα» παρά «λίγο αργότερα»

Η έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της βαρύτητας και της έντασης των συμπτωμάτων, των προβλημάτων συμπεριφοράς που μπορεί να δημιουργηθούν, τις κοινωνικές και επαγγελματικές δυσλειτουργίες, τους διάφορους κινδύνους και τυχόν μπλεξίματα.
Ενημερωθείτε!
Ενημερωθείτε όσο καλύτερα γίνεται για τη νόσο
Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τη διάγνωση και της θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν. Ενημερωθείτε για τις ασφαλιστικές καλύψεις καθώς και τους φορείς στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε για ψυχιατρική βοήθεια στην περιοχή σας. Ποτέ μη διστάσετε να ζητάτε αναλυτικές και συγκεκριμένες πληροφορίες από το γιατρό. Τέλος υπάρχει και το ίντερνετ αλλά εκεί να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.
Συνοδέψτε τον άνθρωπό σας στον ψυχίατρο
Επισκεφθείτε οικογενειακά τον ψυχίατρο. 
Συνήθως μία τουλάχιστον οικογενειακή επίσκεψη είναι πολύ σημαντική για τις πληροφορίες που μπορεί να αποκομίσει από αυτή ο ψυχίατρος αλλά και για τις πληροφορίες που μπορεί να δώσει επίσης ο ψυχίατρος στην οικογένεια. Βρείτε νέους τρόπους επαφής με το συγγενικό σας πρόσωπο
Μη διστάσετε να είστε τελείως ειλικρινής και ανοικτός στο να μάθετε νέους τρόπους κατανόησης του συγγενικού σας προσώπου και νέα είδη σχέσεων με αυτό.
Τα χάπια δεν λύνουν τα κοινωνικά προβλήματα
Δεν υπάρχει «ένα χάπι για κάθε πρόβλημα»
. Τα ψυχιατρικά φάρμακα δεν είναι και η καλύτερη πρώτη επιλογή όταν ένα μέλος της οικογένειάς σας αντιμετωπίζει ένα παροδικό ή ένα ήπιο πρόβλημα ή κάποια συμπτώματα λύπης, πένθους ή στρες. Δεν υπάρχει ένα χάπι για κάθε καθημερινό μας πρόβλημα. Τα περισσότερα από αυτά λύνονται από μόνα τους. Ιδίως στα παιδιά πρέπει να είμαστε πολύ «τσιγγούνηδες» στο να χορηγήσουμε φάρμακα. Γενικά κάθε πρόταση για λήψη φαρμακευτικής αγωγής θα πρέπει να την εξετάζουμε σοβαρά.
Ψυχοθεραπεία
Υπάρχει και η ψυχοθεραπεία. 
Ενημερωθείτε για την πιθανότητα να προτιμήσετε κάποιας μορφής ψυχοθεραπεία αντί για φάρμακα για το μέλος της οικογένειας σας που έχει το πρόβλημα, ιδίως όταν αυτό είναι ήπιο ή φαίνεται παροδικό.
ΕΔΩ για το δεύτερο μέρος: Συμβουλές για την οικογένεια

 

(Visited 702 times, 9 visits today)

Spread the word. Share this post!

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης

Νευρολόγος - Ψυχιατρος