Αντιβιοτικά και Μυασθένεια


Notice: Undefined variable: custom_content in /home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(484) : eval()'d code on line 7

Αντιβιοτικά και Μυασθένεια

Αντιβιοτικά Μυασθένεια: μια δυνητικά επικίνδυνη σχέση. Η Μυασθένεια είναι μία χρόνια νευρομυϊκή νόσος. Στη βάση της παθολογίας της είναι η μεταφορά του ερεθίσματος από τον τελικό κινητικό νευρώνα στο μύ. Τα συμπτώματά της όλα οφείλονται στην εύκολη κόπωση των μυών με συνέπεια την αδυναμία στις κινήσεις τους. Οι μύες που προσβάλλονται πιο συχνά είναι οι αυτοί του προσώπου, οι οφθαλμοκινητικοί, και οι μύες της κατάποσης.

Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες φαρμάκων όπως τα ηρεμιστικά και τα μυοχαλαρωτικά που δεν επιτρέπεται να χορηγούνται στους ανθρώπους που πάσχουν από μυασθένεια και γι αυτό το λόγο τα αποφεύγουμε.

Όμως υπάρχει μια κατηγορία φαρμάκων που μερικές φορές είναι απαραίτητο να χορηγηθούν όπως τα αντιβιοτικά. Στην περίπτωση αυτή πρέπει ο γιατρός αλλά και ο ασθενής ποια αντιβιοτικά μπορούν να χορηγούνται και ποια αντιβιοτικά δεν επιτρέπεται να χορηγούνται σε ένα άτομο με ιστορικό μυασθένειας.

Ο παρακάτω πίνακας έχει 3 στήλες. Στην πρώτη είναι η δραστική ουσία του αντιβιοτικού, στη δεύτερη είναι η εμπορική του ονομασία και στην τρίτη το σχόλιο σε σχέση με τη μυασθένεια.

Ο πίνακας είναι πιστή αντιγραφή του πίνακα που έχουν στη διάθεση τους οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία) και μπορείτε να τον δείτε στην αγγλική γλώσσα εδώ (access date 10.1.2020).

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑΣΚΕΥΑΣΜΑΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
BenzylpenicillinBenzylpenicillinΔεν έχει αναφερθεί δημιουργία προβλήματος
AmoxicillinAugmentinΔεν έχει αναφερθεί δημιουργία προβλήματος
AmoxicillinAmoxilΔεν έχει αναφερθεί δημιουργία προβλήματος
CiprofloxacinCiproxinΟι φλουοροκινολόνες πρέπει να αποφεύγονται σε ασθενείς με ιστορικό μυασθένειας. Εχουν ιδιότητες αποκλεισμού της νευρομυϊκής σύναψης και μπορεί να επιδεινώσουν την μυϊκή αδυναμία. Επίσης μπορούν να προκαλέσουν την ανάδυση υποκλινικής νόσου.
ClarithromycinKlaricid, ClaripenΈχουν αναφερθεί περιστατικά επιδείνωσης των συμπτωμάτων σε ασθενείς με Μυασθένεια
ClindamycinDalacinΈχει εμφανίσει ιδιότητες αποκλειστή της νευρομυϊκής σύναψης και πιθανόν να ενίσχυση και την αντίστοιχη δράση άλλων φαρμάκων.
Sulfamethoxazole + TrimethoprimTrimethoprim + SulfamethoxazoleΟι σουλφοναμίδες καταστέλλουν τη νευρομυϊκή σύναψη και μπορεί να αυξήσουν τη μυϊκή αδυναμία
DoxycyclineVibramycinΗ χορήγηση τετρακυκλινών σε άτομα με μυασθένεια πρέπει να γίνεται με προσοχή γιατί φαίνεται ότι μπορεί να εμφανίζουν ήπια δράση νευρομυϊκού αποκλεισμού
ErythromycinErythrocinΈχουν αναφερθεί περιστατικά επιδείνωσης των μυασθενικών συμπτωμάτων
FlucloxacillinFlucloxacillinΔεν έχουν αναφερθεί προβλήματα
FluconazoleFungustatinΔεν έχουν αναφερθεί προβλήματα
GentamicinGaramycinΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΗ για τη Μυασθένεια. Αναστέλει την έκλυση ακετυλχολίνης από τους προσυναπτικούς νευρώνες, έχει κουραριοειδή δράση μετασυναπτικά.
LevofloxacinTavanicΟι φλουροκινολόνες πρέπει να αποφεύγονται σε άτομα με ιστορικό μυασθένειας. Έχουν ιδιότητες αποκλεισμού της νευρομυϊκής δραστηριότητας και μπορεί να επιδεινώσουν τη μυϊκή αδυναμία
LinezolidZyvoxidΔεν έχουν αναφερθεί προβλήματα
MeropenemMeronemΔεν έχουν αναφερθεί προβλήματα
MetronidazoleFlagylΔεν έχουν αναφερθεί προβλήματα
MicafunginMycamineΔεν έχουν αναφερθεί προβλήματα
Tazocin Tazocin Ο νευρομυϊκός αποκλεισμός που προκαλείται από τα μυοχαλαρωτικά μπορεί να επιδεινωθεί με την πιπερασιλίνη
TeicoplaninTargocidΔεν έχουν αναφερθεί προβλήματα
TigecyclineTygacilΠρέπει να χορηγείται με προσοχή σε άτομα πάσχοντα από μυασθένεια λόγω γης ασθενούς δράσης αποκλεισμού της νευρομυϊκής δραστηριότητας
TobramycinTobrexΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΗ. Ισχύουν τα ίδια με τη Gentamicin
VancomycinVoxinΑντενδείκνυται η χορήγησή της μαζί με μυοχαλαρωτικά

Για μία ακόμη φορά υπενθυμίζουμε με έμφαση τον βασικό μας κανόνα:

ΠΟΤΕ δεν πρέπει να παίρνετε φάρμακα χωρίς την οδηγία του γιατρού σας. Ο γιατρός αναλαμβάνοντας την ευθύνη και με τις γνώσεις του θα επιλέγει το φάρμακο και τη δοσολογία που πρέπει να λάβετε. Αυτός το κανόνας ισχύει πολύ περισσότερο για ασθενείς με ιστορικό μυασθένειας όπου ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο.

DoctorBabis.

 

 

(Visited 5,024 times, 198 visits today)

Spread the word. Share this post!

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης

Νευρολόγος - Ψυχιατρος