Notice: Undefined variable: custom_content in
/home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(484) : eval()'d code on line
7
50 Συμβουλές για όσους έχουν ψυχιατρικό πρόβλημα

Πρόκειται για ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Psychiatric Times (access date: 21.12.2019) και αποτελεί ένα απόσταγμα εμπειρίας του ψυχιάτρου Dr. Allen Frances, MD1 μετά από 50 χρόνια άσκησης της ψυχιατρικής στις ΗΠΑ. Άλλοτε σαν καλός φίλος, άλλοτε σαν στοργικός γονιός κι άλλοτε σαν διακεκριμένος επιστήμονας, ο κ.Frances μας δίνει μία σύμβουλή για κάθε χρόνο εμπειρίας του. Βρήκα ότι οι συμβουλές που δίνει είναι απαντήσεις σε ερωτήματα που καθημερινά ακούμε κι εδώ στην Ελλάδα. Έτσι διατύπωσα εγώ τις ερωτήσεις ώστε η κάθε συμβουλή του διακεκριμένου επιστήμονα να αποτελεί απάντηση σε μία ερώτηση. Οι ερωτήσεις που ακολουθούν στρέφονται γύρω από την αυτοκτονία και τον αυτοκτονικό ιδεασμό.
Μέρος Τρίτο (34-50): Αυτοκτονία – Εξάρτηση – Υπηρεσίες
34 - Υπάρχουν είδη θεραπείας που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται;
Ανεξάρτητα από την ιατρική ειδικότητα, κάθε θεραπεία είναι και μία παρέμβαση στον οργανισμό του ανθρώπου και σαν τέτοια μπορεί να είναι και επικίνδυνη. Στην ψυχιατρική, υπάρχουν τρία είδη θεραπείας που χωρίς να είναι περισσότερο επικίνδυνες από άλλες, είναι δύσκολο να τις αποφασίσει κανείς: Η θεραπεία με λίθιο, η θεραπεία με κλοζαπίνη και η
ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT). Παρόλα αυτά, όταν κάποια από αυτές είναι απαραίτητη ο γιατρός δεν πρέπει να διστάζει να αναλάβει την ευθύνη να την προτείνει.
35 - Τι μπορεί να πάθει κάποιος με μια σοβαρή ψυχική διαταραχή;
Μια σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή μπορεί να ξεπεραστεί και να μείνει η ανάμνηση μιας απλής ταλαιπωρίας μπορεί όμως και να έχει ως κατάληξη σοβαρή αναπηρία. Στο πώς θα εξελιχθεί σημαντικό ρόλο παίζει η τύχη και η σωστή πρακτική του γιατρού αλλά επίσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στο πώς εσείς θα συμμετέχετε στη θεραπεία και πόσο καλά θα μάθετε να διαχειρίζεστε τα συμπτώματα και τα καθημερινά σας προβλήματα.
36 - Πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας;
Είναι ντροπή ότι στις ΗΠΑ η πρόσβαση στις δομές ψυχικής υγείας είναι πολύ δύσκολη όπως και το ότι η χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας πολύ χαμηλή. Ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από σοβαρά ψυχικά προβλήματα και προέρχονται από οικονομικά αδύναμες οικογένειες. Με συγκλονίζει το γεγονός ότι περί τα 600.000 άτομα με βαριές ψυχικές διαταραχές καταλήγουν στη φυλακή ή είναι άστεγοι εξαιτίας της ανάλγητης ανυπαρξίας στοιχειώδους ιατρικής και κοινωνικής φροντίδας. (DoctorBabis: Τί να πούμε και για την Ελλάδα…)
37 - Τι να κάνω αν έχω αυτοκτονικές σκέψεις;
Να ζητάτε πάντα βοήθεια όταν έχετε αυτοκτονικές σκέψεις ή συναισθήματα. Όταν τα μοιράζεστε με άλλους μειώνεται ο κίνδυνος και νιώθετε μεγαλύτερη ανακούφιση. Μη ντρέπεστε να απευθυνθείτε σε κάποιον άλλον και μην αφήνετε τον εαυτό σας να το παλέψει μόνος του. Προετοιμαστείτε για το τί θα κάνετε και που θα απευθυνθείτε εάν – τυχόν – σας έρθουν τέτοιου είδους σκέψεις ΠΡΙΝ αυτές έρθουν.
38 - Αποτελεί η αυτοκτονία ανακούφιση για κανένα;
Να ξέρετε ότι σε περίπτωση που αυτοκτονήσετε, αυτό όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακουφίσει την οικογένειά σας (όπως ίσως νομίζουν κάποιοι) αλλά θα την βαραίνει για δεκαετίες.
39 - Πότε είναι πιο έντονες οι αυτοκτονικές παρορμήσεις;
Οι αυτοκτονικές παρορμήσεις γίνονται εντονότερες κατά τη διάρκεια περιόδων πίεσης ή απογοήτευσης αλλά συνήθως υποχωρούν μετά από λίγες μέρες ή εβδομάδες. Είναι μεγάλο κρίμα – και λάθος – να πάρετε μια απόφαση κυριολεκτικά «ζωής ή θανάτου» σε μία από τις πιο δύσκολες μέρες σας.
40 - Πότε είναι 'σωστό' ν' αυτοκτονεί κανείς;
Η αυτοκτονία είναι σχεδόν ΠΑΝΤΑ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ. Οι περισσότεροι άνθρωποι που επέζησαν από μία σοβαρή απόπειρα, νιώθουν ευγνώμονες και τυχεροί που επέζησαν.
41 - Τι ρόλο παίζει το αλκοόλ στην αυτοκτονία;
Το αλκοόλ και οι διάφορες
εξαρτησιογόνες ουσίες αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανίσεις μια ψυχιατρική διαταραχή και πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο για αυτοκτονία ή πράξεις βίας.
42 - Τι γίνεται όταν ένας ψυχικά άρρωστος είναι ταυτόχρονα και εξαρτημένος;
Ο ασθενής που έχει μια ψυχική διαταραχή και ταυτόχρονα πρόβλημα εξάρτησης από ουσίες χρειάζεται συνδυασμένη και ταυτόχρονη αντιμετώπιση και των δύο προβλημάτων.
43 - Είναι καλό να διαθέτει κανείς όπλα;
Να αποφεύγεις να κατέχεις ή να έχεις πρόσβαση σε όπλα. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έρθει η κακιά στιγμή.
44 - Πώς θα πετύχω την υπέρτατη ευτυχία;
Μη ζητάς το απόλυτο από τη ζωή σου· πάντα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα· αλλά να ξέρεις ότι η τελικά ζωή με όλες τις καλές και τις κακές της στιγμές είναι απίστευτα όμορφη και ανεκτίμητη.
45 - Τι σημαίνει 'μια θεραπεία με έκανε τελείως καλά';
Δεν υπάρχουν οι “τέλειες θεραπείες”. Λίγες φορές πετυχαίνει κανείς το 100%. Τις περισσότερες φορές όμως η θεραπεία βοηθά πάρα πολύ και σου προσφέρει υποστήριξη και ανακούφιση.
46 - Είμαι ψυχικά άρρωστος· τι θα απογίνω;
Δείξε αντοχή και υπομονή. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να υποφέρει κανείς αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Η κατάσταση σχεδόν πάντα είναι διαχειρίσιμη και μπορείς να πετύχεις στο τέλος μια καλή ζωή και με τον καιρό και τη σωστή θεραπεία να γίνεις καλά.
47 - Μόλις διαπίστωσα ότι απέτυχε η θεραπεία μου. Τι να κάνω;
Μην απογοητεύεσαι αν δεν πας καλά με την πρώτη θεραπευτική προσπάθεια. Μερικές φορές χρειάζεται περισσότερες προσπάθειες για να βρεθεί η θεραπεία που θα σε βοηθήσει.
48 - Έχει περάσει καιρός και τα ενοχλήματα μου δεν υποχωρούν.
Μην απογοητεύεσαι. Αργά ή γρήγορα οι περισσότεροι άνθρωποι ανακουφίζονται από τα ενοχλήματά τους ή τουλάχιστον μαθαίνουν να τα διαχειρίζονται ικανοποιητικά.
49 - Τι πρέπει να γνωρίζω για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας;
Μελέτησε αναλυτικά τις ψυχιατρικές υπηρεσίες που μπορείς να βρεις στην περιοχή σου. Τους γιατρούς, τα κέντρα ψυχικής υγείας, τις κλινικές έτσι ώστε να μπορείς να επιλέγεις και να χρησιμοποιείς πάντοτε αυτό που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο για σένα.
50 - Ποιο είναι το καθήκον μου σε σχέση με την ψυχική υγεία;
Διεκδίκησε καλύτερες υπηρεσίες για τα άτομα με ψυχικά προβλήματα. Αγωνίσου ατομικά αλλά και μέσα από συλλογικούς φορείς. Αν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας βρίσκεται σ’ αυτό το χαμηλό επίπεδο είναι γιατί οι περισσότεροι ψυχικά πάσχοντες διστάζουν ή ντρέπονται να διεκδικήσουν. (DoctorBabis: Αυτά ο κ. καθηγητής τα λέει για τις ΗΠΑ. Ισχύουν όμως ακριβώς τα ίδια και γιαι την Ελλάδα)
Πατήστε εδώ για τις ερωτήσεις 1-13 (Ψυχιατρική Θεραπεία)
Πατήστε εδώ για τις ερωτήσεις 14-33 (Ψυχοθεραπεία και Ψυχοφάρμακα)
Παραπομπές και Σημειώσεις
- Dr Frances is Professor Emeritus and former Chair, Department of Psychiatry, Duke University; Chair, DSM-IV Task Force. He is the author of Saving Normal and Essentials of Psychiatric Diagnosis
(Visited 665 times, 8 visits today)
Τελευταία Ενημέρωση January 6th, 2020 στις 12:26 am