Notice: Undefined variable: custom_content in
/home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(484) : eval()'d code on line
7
50 Συμβουλές για όσους έχουν ψυχιατρικό πρόβλημα

Πρόκειται για ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Psychiatric Times (access date: 21.12.2019) και αποτελεί ένα απόσταγμα εμπειρίας του ψυχιάτρου Dr. Allen Frances, MD1 μετά από 50 χρόνια άσκησης της ψυχιατρικής στις ΗΠΑ. Άλλοτε σαν καλός φίλος, άλλοτε σαν στοργικός γονιός κι άλλοτε σαν διακεκριμένος επιστήμονας, ο κ.Frances μας δίνει μία σύμβουλή για κάθε χρόνο εμπειρίας του. Βρήκα ότι οι συμβουλές που δίνει είναι απαντήσεις σε ερωτήματα που καθημερινά ακούμε κι εδώ στην Ελλάδα. Έτσι διατύπωσα εγώ τις ερωτήσεις ώστε η κάθε συμβουλή του διακεκριμένου επιστήμονα να αποτελεί απάντηση σε μία ερώτηση. Σ’ αυτό το άρθρο είναι οι ερωτήσεις γύρω από την Ψυχιατρική Θεραπεία.
Μέρος πρώτο (1-13): Ψυχιατρική Θεραπεία
1 - Πόσα είδη θεραπειών υπάρχουν;
Υπάρχουν πολλά είδη θεραπειών. Ψυχοθεραπείες, θεραπείες με φάρμακα κλπ. Το ότι κάποιος έγινε καλά με μια θεραπεία δε σημαίνει ότι με την ίδια θεραπεία θα γίνεις και σύ καλά
2 - Να διαλέγω 'τολμηρές' ή 'κλασσικές' θεραπείες;
Η Ψυχιατρική θεραπεία έχει μεγάλη ποικιλία. Υπάρχουν θεραπείες που είναι πολύ καλά τεκμηριωμένες. Άλλες πάλι είναι κάπως «εκτός οδηγιών», πιο «τολμηρές». Να προτιμάτε -με το γιατρό σας- όσο γίνεται περισσότερο τις πιο τεκμηριωμένες.
3 - Είναι αποτελεσματικές οι ψυχιατρικές θεραπείες;
Οι ψυχιατρικές θεραπείες μπορούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές με τις θεραπείες της υπόλοιπης ιατρικής. Όπως μπορούν να αποτύχουν όπως και πολλές θεραπείες της υπόλοιπης ιατρικής.
4 - Πώς μπορώ να καταλάβω από την αρχή αν θα πετύχει μια θεραπεία;
Δεν μπορούμε να ξέρουμε από πριν τα αποτελέσματα μιας θεραπείας. Ο βασικός κανόνας είναι ότι η πλειοψηφία θα βελτιωθεί, αρκετοί θα γίνουν τελείως καλά, λίγοι είναι αυτοί που δεν θα βελτιωθούν και ελάχιστοι αυτοί που θα πάνε χειρότερα
5 - Από τι εξαρτάται η επιτυχία μιας θεραπείας;
Η επιτυχία μιας θεραπείας εξαρτάται από:
- τη φύση του προβλήματος
- το πόσο σωστή είναι η διάγνωση του γιατρού
- το πόσο σωστή είναι η θεραπεία που χορηγεί
- την ικανότητα και την ευελιξία του γιατρού
- την προσπάθεια του ασθενή
- το πόσο ισχυρή είναι η θεραπευτική σχέση που έχει αναπτυχθεί
- την τύχη!!!
6 - Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην επιλογή μιας θεραπείας;
Η επιλογή της σωστής θεραπείας εξαρτάται από:
- το είδος του προβλήματος και το πόσο σοβαρό είναι
- τις προτιμήσεις του ασθενούς
- την εκπαίδευση και την εμπειρία του γιατρού
- το πόσο εύκολα μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση τη θεραπεία
7 - Κι αν δεν κάνω θεραπεία;
Η «μη θεραπεία» είναι κι αυτή μια θεραπευτική επιλογή. Ιδιαίτερα για άτομα με «φυσιολογικά» ή «αναμενόμενα» προβλήματα της καθημερινότητας ή για άτομα στα οποία οι προηγούμενες θεραπείες δεν απέδωσαν.
8 - Πότε πρέπει να περιμένουμε λίγο πριν ξεκινήσουμε μιά ψυχιατρική θεραπεία;
Όταν έχουμε ήπια συμπτώματα είναι πολλές φορές αρκετό απλώς να τα παρακολουθούμε, να αφήνουμε το χρόνο «να τα γιατρέψει», να μειώσουμε την πίεση στη ζωή μας, να αξιοποιήσουμε τους φίλους, τους συγγενείς κλπ
9 - Πότε πρέπει να βιαστούμε να επισκεφθούμε ψυχίατρο;
Όταν
τα συμπτώματά μας είναι ή επίμονα, Τότε δεν πρέπει να διστάσουμε. Χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση· όσο τα αφήνουμε, τόσο σοβαρότερα και λιγότερο αναστρέψιμα μπορεί να γίνουν.
10 - Πώς διαλέγω και πώς αξιολογώ το γιατρό μου;
Η καλή χημεία ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή είναι καθοριστική για ένα καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Αν έχετε την δυνατότητα ίσως χρειαστεί να δείτε πάνω από ένα γιατρό για να βρείτε αυτόν με τον οποίο νιώθετε πιο άνετα μαζί του. Καλύτερα να αποφύγετε το γιατρό με τον οποίο δεν νιώθετε καλά.
2
11 - Μήπως είναι ντροπή να έχω ψυχικά προβλήματα;
Μη ντρέπεστε και μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια. Πάνω από τους μισούς ανθρώπους εμφανίζουν προβλήματα σε κάποια φάση της ζωής τους. Οι προκαταλήψεις και το
στίγμα του ανθρώπου που επισκέπτεται κάποιο ψυχίατρο έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Πρέπει να συμβάλλετε και ‘σείς σ’ αυτό.
12 - Να διαβάζω βιβλία ή το διαδίκτυο πριν επισκεφθώ τον ψυχίατρο;
Πάντα να πηγαίνεις στο γιατρό σου ενημερωμένος και με κριτική σκέψη. Χρησιμοποίησε το διαδίκτυο – επιλέγοντας όμως με προσοχή τις πηγές των πληροφοριών σου. Να πηγαίνεις προετοιμασμένος με ουσιαστικές απορίες και να επιμένεις με ευγένεια για πειστικές απαντήσεις. Μερικές φορές ίσως χρειαστείς και μία δεύτερη ή τρίτη γνώμη πριν πάρεις μια σωστή απόφαση.
13 - Να τροποποιώ όπως με βολεύει τη θεραπεία μου;
Ποτέ μην τροποποιείς τη θεραπεία σου χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σου. Ακολούθησε με τη μεγαλύτερη συνέπεια που μπορείς. Όσο πιο πολύ πιστεύεις στη θεραπεία που κάνεις τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι.
Πατήστε εδώ για τις ερωτήσεις 14-33 (Ψυχοθεραπεία και Ψυχοφάρμακα)
Πατήστε εδώ για τις ερωτήσεις 34-55 (Αυτοκτονία και Εξάρτηση)
Παραπομπές και Σημειώσεις
-
- Dr Frances is Professor Emeritus and former Chair, Department of Psychiatry, Duke University; Chair, DSM-IV Task Force. He is the author of Saving Normal and Essentials of Psychiatric Diagnosis
- Συμφωνούμε με τον καθηγητή. Προσωπικά θα θέλαμε να προσθέσουμε και δύο προτάσεις ακόμη Δεν αξιολογούμε το γιατρό μας με βάση την εμφάνισή του ή τους καλούς του τρόπους αλλά με βάση τα αποτελέσματα που θα δούμε στην ψυχική μας κατάσταση. Αφού βάλουμε μαζί με το γιατρό τους στοχους της θεραπείας και το χρονοδιάγραμμα θα κρίνουμε και θα αξιολογούμε το γιατρό (και τη δική μας συμπεριφορά) με βάση την πρόοδο της θεραπείας.
(Visited 544 times, 18 visits today)
Τελευταία Ενημέρωση January 6th, 2020 στις 12:18 am