Notice: Undefined variable: custom_content in /home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(484) : eval()'d code on line 7

Η κάνναβη και Ιατρική


Notice: Undefined variable: custom_content in /home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(484) : eval()'d code on line 7

Κάνναβη και ιατρική

Από το 2018 παρατηρούμε μία (συντονισμένη;) προσπάθεια προβολής των προϊόντων της κάνναβης. Από χάρτινα είδη και ρούχα μέχρι φαρμακευτικά προϊόντα. Μέχρι και τον απλό και πολύ γνωστό μας “μπάφο” ή “τσιγαριλίκι” ή “μαύρο” για τους παλιότερους. Προσπάθεια όχι μόνο προβολής αλλά νομιμοποίησης όλων των χρήσεων ακόμη και για “ψυχαγωγική” (recreational) χρήση. Κάνναβη και ιατρική

Κάνναβη και ιατρική. Για όλα αδιαφορώ

Βασικοί πυλώνες αυτής της -ας το πούμε- καμπάνιας είναι απόψεις όπως ότι η κάνναβη δεν προκαλεί εξάρτηση, η κάνναβη δεν βλάφτει στην υγεία, η κανναβή θεραπεύει (!) την επιληψία, τον καρκίνο, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και γενικώτερα “πάσαν νόσον…”.

Η κάνναβη δεν είναι εξαρτησιογόνα ουσία

Η άποψη αυτή είναι παραπλανητική. Οι άνθρωποι -ακόμη κι επιστήμονες- που το ισχυρίζονται εννοούν, αν τους ρωτήσεις, ότι δεν εμφανίζει κάποιος τα σωματικά συμπτώματα στέρησης.  Ομως παραβλέπουν αυτοί που χρησιμοποιουν αυτό το συμπέρασμα. την ψυχική εξάρτηση.  Η ψυχική δράση της κάνναβης είναι ιδιαίτερα έντονη -ανάλογα με τη χρήση- και μπορεί να δημιουργήσει ψυχική εξάρτηση από την ουσία μεγαλύτερη απο αυτή της ηρωΐνης. Τα συμπτώματα της σωματικής εξάρτησης από ηρωΐνη είναι οδυνηρά αλλά κρατούν ελάχιστες μέρες και μετά ξεπερνιώνται. Ομως αυτό που δεν ξεπερνιέται εύκολα στην ηρωΐνη όπως και στο χασίς είναι η ψυχική εξάρτηση το “πρίζωμα“, η “χαρμάνα” όπως λένε στην πιάτσα.

Η κάνναβη δεν είναι βλαβερή στην υγεία

Η άποψη αυτή πρώτα από όλα δεν είναι τεκμηριωμένη, δεν ξέρουμε δηλαδή αν ισχύει όσον αφορά τις βλαπτικές σωματικές επιδράσεις της κάνναβης. Το χειρότερο είναι όμως ότι πάλι αγνοεί την ψυχική σφαίρα το ανθρώπου. Η κάνναβη χρησιμοποιείται -ιδίως από τους εφήβους- για την επιτευξη μιάς εσωτερικής ικανοποίησης μιας ανακούφισης από κάποια δυσάρεστη κατάσταση. Πως πετυχαίνεται αυτό; Όχι βέβαια με την αλλαγή των εξωτερικών συνθηκών που προκαλούν αυτή την κατάσταση. Αλλά με παραλλαγή- του τρόπου με τον οποίο την αισθάνεται την κατάσταση. Ετσι δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτε, αρκεί να βρεί τον τρόπο να “μεταμορφώσει” το δυσάρεστο ερέθισμα, σε ευχάριστο.

Αυτή είναι η λογική της δράσης της. Γι αυτό και η κάνναβη θεωρείται παραισθησιογόνα ουσία· γιατί έχει τη δύναμη να σε μεταφέρει σε ένα “κόσμο παραισθήσεων”. Μάλιστα όχι σπάνια η παραμονή σ’ αυτόν το “ψεύτικο κόσμο” διαρκεί περισσότερο από όσο διαρκεί η δόση της κάνναβης. Τότε λοιπόν έχουμε την πρόκληση ψυχικών διαταραχών που μοιάζουν με τη σχιζοφρένεια και θεραπεύονται με τα ίδια φάρμακα που θεραπεύεται και η σχιζοφρένεια.   Κάνναβη και Ψύχωση.

Η κάνναβη “θεραπεύει”(!) από τον καρκίνο και τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η ανακρίβεια που περικλείεται σ’ αυτή τη φράση, έχουμε βάσιμη υπόνοια ότι για μερικούς απο αυτούς που το λένε, είναι απλώς συνειδητό ψέμα. Πρώτα από όλα δεν υπάρχει καμμία περίπτωση καρκινοπαθούς ή πάσχοντος από σκλήρυνση κατά πλάκας που θεραπεύτηκε από τη νόσο με τη χρήση της κάνναβης. Τί συμβαίνει όμως: έχει παρατηρηθεί, σε εργασίες όχι μεγάλης αξιοπιστίας, κάποια παράγωγα της κάνναβης και μάλιστα συνήθως αυτά που δεν έχουν ψυχική δράση (δεν προκαλούν δηλαδή “μαστούρα”), μπορεί να ανακουφίσουν κάποια συμπτώματα (κυρίως τον πόνο ή τους εμετούς) καρκινοπαθών “τελικού σταδίου” κλπ. Αυτά μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά παρακάτω:

Κάνναβη και Πόνος Η Κάνναβη στην Επιληψία

Οσοι μπήκατε στον κόπο να περιηγηθείτε τους δύο παραπάνω συνδέσμους, νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου τουλάχιστον σε μία θλιβερή διαπίστωση: Είτε στον καρκίνο, είτε στη σκλήρυνση κατά πλάκας, είτε στο AIDS, όλοι αυτοί που χρησιμοποιούν επιχειρήματα υπέρ της κάνναβης “ακουμπανε” σε ανθρώπους που διανύουν τις τελευταίες ημέρες ή ώρες της ζωής τους, που υποφέρουν αβασταχτους πόνους για να ζητήσουν την αποποινικοποίηση της χρήσης της κάνναβης, δηλαδη για να μπορούμε εμείς “να μαστουρώνουμε” ελεύθερα.

Και μία διευκρίνηση:

Είμαστε υπέρ της ιατρικής χρήσης της κάνναβης με κανόνες “τεκμηριωμένης ιατρικής” (Evidence Based Medicine). Εξάλλου δεν θα είναι ούτε το πρώτο ούτε το μόνο ούτε το χειρότερο ναρκωτικό που χρησιμοποιεί η ιατρική.

Απλά να προειδοποιήσουμε όσους έχουν την ψευδαίσθηση, ότι “το χασισάκι” μέσα από την ιατρική του χρήση θα είναι το φάρμακο του φτωχού, επειδή θα μπορούν μόνοι τους να το καλλιεργουν, οτι κάτι τέτοιο δεν προκειται να συμβεί. Γιατί απλώς μετά την πλήρη νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης θα βρεθούν οι εταιρείες (Η Bayer έχει λαμπρό παρελθόν σε αυτά) που θα το πατεντάρουν (όπως την κωδεΐνη, τη μορφίνη, την ηρωΐνη κλπ) και θα μπεί κανονικά στο ράφι των φαρμακείων ώστε να ζήσει η “αγορα” καλά κι εμείς καλύτερα.

(Visited 938 times, 9 visits today)

Spread the word. Share this post!

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης

Νευρολόγος - Ψυχιατρος