Εγκυμοσύνη και Ψυχοφάρμακα

Εγκυμοσύνη και φάρμακα

“Εγκυμοσύνη και ψυχοφάρμακα” είναι το θέμα που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους. Η εγκυμοσύνη και συνακόλουθα ο θηλασμός, θεωρείται όχι απλά μια “ιερή” περίοδος για τη ζωή της μητέρας και του εμβρύου/νεογνου αλλά και πολύ κρίσιμη για την μετέπειτα ανάπτυξη του παιδιού. Δυστυχώς όμως, αυτή την “ιερότητα” δεν τη σέβονται πολλές φορές τα διάφορα νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα. Ετσι συχνά χρειάζεται η εγκυος ή η θηλάζουσα να παίρνουν διάφορα φάρμακα τα οποία προφυλάσσουν την ίδια και πολλές φορές και το έμβρυο από τα προβλήματα που δημιουργεί η νόσος. Αυτή η ανάγκη έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη στην ιατρική που λέει “Κανένα φάρμακο κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό“.

Η ιατρική δεοντολογία από την άλλη πλευρά, δεν επιτρέπει (και σωστά) τη δοκιμή φαρμάκων σε εγκύους ή σε θηλάζουσες γυναίκες. Έτσι τα μόνα δεδομένα που έχουμε είναι τα διάφορα περιστατικά που παρά τις ιατρικές οδηγίες ή επειδή δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει εγκυμοσύνη δεν διακόπτουν τη λαμβανόμενη ή αρχίζουν νέα αγωγή. Τα περιστατικά αυτά (σσ. στα οργανωμένα κράτη) συγκεντρώνονται σε τεράστιες βάσεις δεδομένων και από κεί έχει τη δυνατότητα και η ιατρική να αντλεί συμπεράσματα.

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε όλες τις γνωστές επιδράσεις που μπορεί να έχει σε ένα έμβρυο ή ένα νεογνό η χρήση φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην νευρολογία και την ψυχιατρική, όπως αυτές τεκμηριώνονται σε μία απο τις μεγαλύτερες οργανώσεις που μελετά αυτές τις επιδράσεις, MotherToBaby.org

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιδράσεις των φαρμάκων στο έμβρυο, θα χωρίσουμε την εγκυμοσύνη σε τρία τρίμηνα. Παρότι η ανάπτυξη του εμβρύου είναι συνεχής και αδιαίρετη, φαίνεται ότι ανάλογα με το τρίμηνο που βρίσκεται η εγκυμοσύνη, υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες:

 • α’ Τρίμηνο: Είναι το τρίμηνο της οργανογένεσης. Διαμορφώνονται ουσιαστικά όλα τα βασικά όργανα του εμβρύου
 • β’ Τρίμηνο: Χωρίς να σταματά η αδιάκοπη ανάπτυξη του εμβρύου, εδώ η προτεραιότητα είναι το ύψος του εμβρύου
 • γ’ Τρίμηνο: Είναι το τρίμηνο της ραγδαίας ανάπτυξης του ολόκληρου του εμβρύου. Προτεραιότητα το βάρος του εμβρύου.
Cipralex, Seropram, Entact (Σιταλοπραμη/e-σιταλοπράμη)
 • Είναι αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Μιά υποτροπή της κατάθλιψης μετά από διακοπή αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού ή διακοπής της κύησης, προεκλαμψίας ή επιλόχειας κατάθλιψης
 • Το Cipralex/Seropram φαίνεται ότι περνά πολύ λιγότερο από τον πλακούντα στην κυκλοφορία του εμβρύου.
 • Από τα διαθέσιμα σήμερα στοιχεία φαίνεται ότι η λήψη Cipralex/Seropram κατά την διάρκεια του τοκετού, δεν αυξάνει τον βασικό κίνδυνο.
 • Υπάρχουν υποψίες, ότι η λήψη Cipralex/Seropram κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης πιθανόν να ανεβάζει ελαφρά τις πιθανότητες εμφάνισης πνευμονικής υπέρτασης στο έμβρυο.
 • Η λήψη του φαρμάκου μέχρι και τις τελευταίες μέρες της εγκυμοσύνης είναι δυνατόν να προκαλέσει μικροπροβλήματα στο νεογνό όπως ευερεθιστότητα, κλαμμα, αυπνία, ταραχή και δυσκολία σίτισης. Τα συμπτώματα αυτά γενικά είναι ήπια και υποχωρούν μέσα σε 1-2 βδομάδες.
 • Μιά μικρή μελέτη που έγινε πρόσφατα διαπίστωσε ότι το φάρμακο δεν προκαλεί οποιαδήποτε διαταραχή στην ψυχοπνευματική ανάπτυξη του παιδιού τουλάχιστον κατά το πρώτο έτος της ζωής του.
 • Θηλασμός: Εχει βρεθεί ότι μικρές ποσότητες του φαρμάκου περνάνε στο μητρικό γάλα. Σπάνια παρατηρούνται προβλήματα στο μωρό όπως υπνηλία ή προσωρινή μείωση του βάρους. Δεδομένης της χρησιμότητας της αντικαταθλιπτικής θεραπείας αφενός και της αξίας τους θηλασμού αφετέρου, η απόφαση θα πρέπει να παρθεί σε συνεργασία με το γιατρό σας.
Depakine (Βαλπροϊκο οξύ)
 • Το Depakine είναι αντιεπιληπτικό φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης και στην αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής και της ημικρανίας.
 • Το Depakine όταν χρησιμοποιείται από νέες κοπέλλες μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του κύκλου αλλά και αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ανάπτυξης πολυκυστικών ωοθηκών καταστάσεις που μπορεί να καταστήσουν δύσκολη την επίτευξη εγκυμοσύνης.
 • Οταν μία γυναίκα που παίρνει Depakine για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων, μείνει έγκυος ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να διακόψει μόνη της το φάρμακο γιατί οι συνέπειες μιας επιληπτικής κρίσης για το έμβρυο, μπορεί να είναι πολύ χειρότερες από τις συνέπειες του φαρμάκου.
 • Η λήψη του Depakine κατά την κύηση μπορεί να προκαλέσει μείζονες βλάβες στο έμβρυο (ώς “μείζονες” χαρακτηρίζονται οι βλάβες οι οποίες χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για την ανάταξή τους). Οι πιό συνηθισμένες από αυτές τις διαταραχές είναι καρδιακά ελλείματα, λαγώχειλος, λυκόστομα, δισχιδής ράχις, με την τελευταία να είναι και η πιό συνήθης, με τη συχνότητά της να ανέρχεται μέχρι και στο 2%. Η χορήγηση φυλλικού οξέος ταυτόχρονα με το Depakine θεωρείται ότι ίσως μειώνει κάπως το αρνητικό προφίλ του φαρμάκου στην εγκυμοσύνη.
 • Το Depakine έχει διαπιστωθεί επίσης ότι έχει και μακροχρόνιες επιδράσεις σε παιδιά που είχαν εκτεθεί σ’ αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κυρίως υπήρχαν προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες.
 • Έγκυες που για οποιονδήποτε λόγο παίρνουν Depakine πρέπει να ελέγχονται ιδιαίτερα. Κυρίως με υπερηχογραφήματα αλλά και τη μέτρηση της αλφα-φετοπρωτεΐνης (AFP).
Efexor, Deprevix (Βενλαφαξίνη)
 • Το Efexor είναι αντικαταθλιπτικό και ανήκει στην κατηγορία των διπλών αναστολέων σεροτονίνης και νοραδρεναλίνης (SNRIs).
 • Σε μία από τις μελέτες που έγιναν φάνηκε το Efexor να αυξάνει το ενδεχόμενο αποβολής. Σε όλες τις άλλες δεν φάνηκε κάτι τέτοιο.
 • Μία μελέτη επίσης έδειξε αύξηση πιθανότητας για πρόωρο τοκετό. Οι υπόλοιπες που έγιναν, δεν έδειξαν κάτι τέτοιο.
 • Σε μεγάλες μελέτες (άνω των 700 περιστατικών) που έγιναν σε εγκύους που έπαιρναν Efexor διαπιστώθηκε ότι το φάρμακο δεν ανεβάζει τις πιθανότητες δημιουργίας βλαβών στο νεογνό πάνω από τον βασικό κινδυνο.
 • Σε νεογνά που οι μητέρες τους έπαιρναν Efexor καθόλη τη διάρκεια της κύησης, μέχρι και τις τελευταίες ημέρες,  είναι δυνατόν να εμφανιστούν συμπτώματα στέρηση του φαρμάκου όπως υπερτονια, ευερεθιστότητα, κλαμμα, δυσχέρεια αναπνοής κλπ. Σχεδόν πάντα τα συμπτώματα αυτά είναι ήπια και υποχωρούν τις πρώτες 2 εβδομάδες ενώ σπάνια χρειάζεται παράταση της παραμονής του νεογνού στην κλινική.
 • Μέχρι σήμερα, σε όσες μελέτες έχουν γίνει δεν έχουν διαπιστωθεί μακροχρόνιες συνέπειες στη συμπεριφορά και την ψυχοκινητική ανάπτυξη, σε παιδιά που κατά την κύηση είχαν εκτεθεί σε Efexor.
 • Θηλασμός: Το Efexor περνά στο μητρικό γάλα σε ένα ποσοστό. Σε όλες τις μελέτες που έγιναν δεν διαπιστώθηκαν βλαπτικές επιδράσεις στα νεογνά. Πάντως καλό είναι να παρακολουθείται το νεογνό για πιθανή υπερβολική υπνηλία ή δυσκολία να πάρει βάρος.
Depon, Panadol (Παρακεταμόλη)
 • Γενικά η παρακεταμόλη θεωρείται από τους περισσότερους γιατρούς το ασφαλέστερο πρώτης επιλογής αναλγητικό/αντιπυρετικό για τις εγκύους.
 • Σε κάποιες εργασίες έχουν αναφερθεί περιστατικά όπου οι έγκυες έπαιρναν παρακεταμόλη για μακρά χρονικά διαστήματα  (πάνω από 28 μέρες) και κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο, τα νεογνά ανέπτυξαν άσθμα ή αναπτυξιακές διαταραχές και υπερκινητικότητα αλλά δεν είναι βέβαιο αν αυτό οφείλεται στην παρακεταμόλη ή στη νόσο για την οποία η έγκυος αναγκάστηκε να πάρει το φάρμακο.
 • Είναι σημαντικό γενικά να μήν ξεπερνάμε τη μέγιστη ημερήσια δόση για την παρακεταμόλη που είναι 4gr παρακεταμόλης, δηλαδή 8 απλά Depon 500mg, ή 4 Depon maximum 1000mg.
 • Θηλασμός: Η ποσότητα της παρακεταμόλης που περνά στο γάλα είναι πολύ μικρή και πάντως μικρότερη από αυτή που μπορεί να χορηγηθεί στο νεογνό.
 • Πατέρας: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη αν ο πατέρας παίρνει παρακεταμόλη.
Imigran (Τρυπτάνες)
 • Το Imigran είναι φάρμακο για τις ημικρανίες. Οι ημικρανίες είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνονται και σε συχνότητα και σε ένταση. Επομένως αντικειμενικά μειώνεται και η ανάγκη χρήσης του Imigran.
 • Η χρήση του Imigran κατά το πρώτο τρίμηνο, δεν φαίνεται να έχει καμμία βλαβερή συνέπεια στο έμβρυο.
 • Λήψη του Imigran κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο: Υπάρχουν υπόνοιες ότι η λήψη του φαρμάκου μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για προεκλαμψία της εγκύου, καθώς και για πρόωρο ή ελλιποβαρές έμβρυο ή αυξημένη αιμορραγική διάθεση της εγκύου κατά τον τοκετό.
 • Θηλασμός: Πολύ μικρές ποσότητες  του φαρμάκου περνάνε στο μητρικό γάλα και δεν φαίνεται να προκαλούν προβλήματα στο νεογνό. Ισως μιά προσοχή χρειάζεται στα πρόωρα.
Inderal, Lopresor, Tenormin, Corgard (β-blockers)
 • Οι β-blockers (Inderal, Tenormin κλπ) είναι φάρμακα που χρησιμοποιούν και οι νευρολόγοι, ιδίως για τις κεφαλαλγίες και τον ιδιοπαθή τρόμο. Τους χρησιμοποιούν επίσης και οι καρδιολόγοι για τον έλεγχο της υπέρτασης και των ταχυκαρδιών.
 • Καμμία μελέτη χρησιμοποίησης β-blockers στο πρώτο τρίμηνο της κύησης δεν φάνηκε να προκαλεί πρόωρη διακοπή της κύησης ή γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Παρόλα αυτά επειδή οι διάφοροι β-blockers  έχουν και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά θα πρέπει πάντα να το συζητάτε και με το γιατρό σας.
 • Μερικοί β-blockers έχουν συνδεθεί με υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν αυτό οφείλεται στη χρήση των β-blockers ή στην υπέρταση της μητέρας, για την οποία έπαιρνε και το φάρμακο.
 • β-blockers λίγες μέρες πριν τον τοκετό: έχουν συνδεθεί με ήπια καρδιολογικά προβλήματα του νεογνού όπως βραδυκαρδία, υπογλυχαιμία και αναπνευστικά προβλήματα.
 • Θηλασμός: Δεν περνάνε όλοι οι β-blockers στο μητρικό γάλα στον ίδιο βαθμό. Για παράδειγμα το Tenormin περνά σε πολύ υψηλές ποσότητες και πρέπει να αποφεύγεται ενώ αντίθετα το Inderal και το Lopressor περνάνε σε πολύ μικρές ποσότητες και θα πρέπει -σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα γιατρό- να προτιμώνται.
 • Οταν ο πατέρας παίρνει β-blockers: Υπάρχει μία εργασία η οποία διαπίστωσε μειωμένη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Ωστόσο δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη, η λήψη του φαρμάκου από τον πατέρα.
Κορτιζόνη (Medrol/Prezolon)
 • Η χρήση της κορτιζόνης στο πρώτο τρίμηνο είχε ενοχοποιηθεί παλιότερα για αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης προβλημάτων στη σύγκλιση των χειλιών (λαγώχειλος) είτε στη σύγκλιση του ουρανισκου. Μεταγενέστερες μελέτες αμφισβητούν αυτήν την άποψη και θεωρούν ότι άν συμβαίνει κάτι τέτοιο οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές.
 • Η χρήση κορτιζόνης σε όλη τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τις πιθανότητες για τη γέννηση πρόωρου (μικρότερου των 37 εβδομάδων) και ελλιποβαρούς νεογνού.
 • Θηλασμός: Η ποσότητα της κορτιζόνης που περνά στο μητρικό γάλα είναι πολύ μικρή και μπορεί να περιοριστεί ακόμη περισσότερο όταν λαμβάνεται σε χρονική απόσταση από τις ώρες θηλασμού. Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία κατατάσσει την κορτιζόνη στα φάρμακα που είναι γενικά συμβατά με το θηλασμό.
Ladose (Φλουοξετίνη)
 • Το Ladose είναι αντικαταθλιπτικό.
 • Το Ladose είναι ένα από τα περισσότερο μελετημένα αντικαταθλιπτικά στην κύηση. Υπαρχουν αναφορές χρήσης του Ladose σε πάνω από 2000 κυήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο, στις οποίες δεν παρουσιάστηκε καμμία αύξηση του βασικού κινδύνου.
 • Σε περίπτωση που το Ladose λαμβάνεται σ’ όλη τη διάρκεια της κύησης μέχρι και την ημέρα του τοκετού, είναι δυνατόν να εμφανιστούν στο νεογνό ήπιες διαταραχές που χρειάζονται μιά ιδιαίτερη φροντίδα και τίποτε περισσότερο. Αυτές είναι ανησυχία, ταραχή, ήπια αναπνευστικά προβλήματα κλπ, τα οποία υποχωρούν σε λίγες ημέρες.
 • Επίσης μελέτες πού δεν έχουν επιβεβαιωθει αναφέρουν ότι η λήψη του Ladose σε όλη τη διάρκεια της κύησης και κατά το τελευταίο τρίμηνο, έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για μικρό αριθμό πρόωρων τοκετών, γέννησης ολιγοβαρών εμβρύων κλπ. Οι μελέτες δεν έχουν διασταυρωθεί. Παρόλα αυτά η χρήση του Ladose τα δύο πρώτα τρίμηνα και η διακοπή κατά το τρίτο φαίνεται ότι εξαφανίζουν αυτόν τον κίνδυνο. Γι αυτό το λόγο χρειάζεται η συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό ώστε να εκτιμηθεί το όφελος ή η ζημία που θα προκύψει αν διακοπεί το φάρμακο στο τρίτο τρίμηνο.
 • Εχουν μελετηθεί οι μακροχρόνιες επιδράσεις στο παιδί (μέχρι και την ηλικία των 7 ετών) κατά την κύηση του οποίου η μητέρα έπαιρνε Ladose και δεν βρέθηκε κάποια επίπτωση.
 • Θηλασμός: Συνήθως κάτω του 10% του φαρμάκου περνά στο μητρικό γάλα. Οι περισσότερες μελέτες δεν έδειξαν κάποια επίπτωση στο νεογνό. Κάποιες έδειξαν ότι μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες όπως διάρροια, αυπνία κλπ οι οποίες παρέρχονται με τη διακοπή του φαρμάκου.
Lexotanil, Tavor, Xanax, Tranxene (Βενζοδιαζεπίνες)
 • Αν παίρνετε ηρεμιστικά και έχετε μείνει έγκυος, δεν πρέπει να τα διακόψετε χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας γιατι υπάρχει το ενδεχόμενο να εμφανίσετε στερητικό σύνδρομο που να βλάψει το έμβρυο. Ο γιατρός σας θα πρέπει να εκτιμήσει αν οι κινδυνοι από τη διακοπή των ηρεμιστικών είναι μεγαλύτεροι από το ενδεχόμενο της πιθανής βλάβης στο έμβρυο.
 • Υπάρχουν κάποιες πρώιμες μελέτες που συσχετίζουν τη λήψη ηρεμιστικών κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης με διαταραχές της ανάπτυξης της σπονδυλικής στήλης (δισχιδής ράχις) ή της σύγκλεισης του ουρανίσκου. Τα συμπεράσματα αυτά έχουν αμφισβητηθεί από μεταγενέστερες μελέτες. Γενικά η λήψη ηρεμιστικών δεν θεωρείται ότι αυξάνει την πιθανότητα τέτοιων βλαβών.
 • Επίσης έχει αμφισβητηθεί η συσχέτιση της λήψης ηρεμιστικών με πρόωρο τοκετό.
 • Λήψη ηρεμιστικών τις τελευταίες μέρες πριν τον τοκετό: Το νεογνό μπορεί να εμφανίσει διαταραχές αναπνής, παροδική μυϊκή αδυναμία, ευερεθιστότητα, ταραχή, κλάμμα και διαταραχές ύπνου. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν όλα μετά από μικρό χρονικό διάστημα και δεν φαίνεται να έχουν κάποια επίπτωση στο παιδί στη συνέχεια.
 • Γενικά τα φάρμακα αυτά κυκλοφορούν πάνω από 40 χρόνια και δεν έχει αποδειχθεί κάποια μακροχρόνια επίδραση στη συμπεριφορά ή στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.
 • ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η λήψη ηρεμιστικού μαζί με το αντι-αλλεργικό φάρμακο BENADRYL που περιέχει την ουσία διφαινυδραμίνη. Εχει αποδειχθεί ότι η ταυτόχρονη λήψη τους αυξάνει τις πιθανότητες γέννησης νεκρού εμβρύου.
 • Θηλασμός: Η λήψη ηρεμιστικών γενικά δεν προκαλεί βλάβες. Επειδή όμως αργεί το ηρεμιστικό να απομακρυνθεί από την κυκλοφορία του εμβρύου μπορεί να προκαλέσει υπνηλία. Αν είναι απαραίτητο, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ηρεμιστικά που αποβάλλονται γρήγορα από την κυκλοφορία όπως το Tavor.
Milithin (Λίθιο)
 • To Λίθιο είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής και μερικές φορές είναι αναντικατάστατο.
 • Μιά μελέτη έδειξε ότι το Λίθιο μπορεί να είναι υπεύθυνο για ελαφρά αύξηση της πιθανότητας αποβολής.
 • Στο πρώτο τρίμηνο, η λήψη του Λιθίου είναι δυνατόν να προκαλέσει κάποιες συγγενείς ανωμαλίες στην καρδιά του εμβρύου. Ο κίνδυνος τέτοιων ανωμαλιών είναι 1 έως 5% δηλαδή μέχρι και πέντε φορές μεγαλύτερος από τον βασικό κίνδυνο.
 • Πολλές μελέτες που έγιναν σε παιδιά γυναικών που έπαιρνα Λίθιο δεν διαπίστωσαν καμμία διαταραχή στην ανάπτυξη ή στην ψυχική υγεία των παιδιών, τουλάχιστων μέχρι την ηλικία των 7 ετών.
 • Σε περίπτωση που πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε Λίθιο σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι κάποια πράγματα που πρέπει ιδιαίτερα να προσέξουμε:
  • τη λειτουργία του θυρεοειδή. Συχνά οι έγκυες που παίρνουν Λίθιο αναπτύσσουν βρογχοκήλη, η οποία αν μείνει χωρίς θεραπεία εμφανίζεται και στο έμβρυο
  • υπάρχουν αναφορές για γυναίκες που έπαιρναν Λίθιο μέχρι και την τελευταία μέρα του τοκετού όπου τα νεογνά εμφάνισαν σημάδια αναστρέψιμων βλαβών από το θυρεοειδή και τα νεφρά, τα οποία υποχωρούν βέβαια με την κατάλληλη θεραπεία, το πολύ σε 10 μέρες
  • τέλος πρέπει το έμβρυο να παρακολουθείται τακτικά με υπερήχους και ηχω-καρδιογραφήματα καθώς και ειδικό υπερηχογράφημα καρδιάς
 • Θηλασμός: Αρκετές μελέτες έδειξαν βλαπτικές επιδράσεις του Λιθίου που περνά στο μητρικό γάλα, στην υγεία του νεογνού. Η μητέρα πρέπει να παρακολουθεί το νεογνό για εμφάνιση υποτονίας, δυσκολίας στη σίτιση, ανησυχία και ενδεχομένως πρέπει να γίνεται προσδιορισμός των επιπέδων του Λιθίου στο βρέφος.
Remeron, Azapin (Μιρταζαπίνη)
 • Το Remeron είναι αντικαταθλιπτικό φάρμακο.
 • Από μελέτες που έγιναν σε πάνω από 300 εγκύους που το έπαιρναν, δεν φάνηκε καμμία συσχέτιση με συγγενείς ανωμαλίες που μπορεί να παρουσιαστούν στο έμβρυο. Σε μία μόνο από αυτές δημιουργήθηκε η υπόνοια ότι μπορεί να ευθύνεται για μια μικρή αύξηση των αυτόματων διακοπών κύησης.
 • Σε γυναίκες που έπαιρναν το φάρμακο μέχρι και την τελευταία μέρα της κύησης, παρατηρήθηκαν στα νεογνά ήπιες προβλήματα όπως ελαφρά ταχυκαρδία, ευερεθιστότητα και διαταραχές στη θερμορρύθμιση του νεογνού. Σε γενικές γραμμές όλα αυτά τα προβλήματα υποχώρησαν μετά από λίγες μέρες.
 • Θηλασμός: Πολύ μικρες ποσότητες του φαρμάκου περνάνε στο μητρικό γάλα. Δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα στα νεογνά που θηλάζουν από γυναίκες που βρίσκονται σε θεραπεία με Remeron.
Risperdal, Rispelen, Rispefar (Ρισπεριδόνη)
 • Το Risperdal είναι αντιψυχωτικό φάρμακο.
 • Η λήψη του Risperdal ορισμένες φορές ανεβάζει τα επίπεδα της προλακτίνης που είναι μια ορμόνη. Μεγάλη αύξηση των επιπέδων αυτής της ορμόνης στο αίμα αναστέλει την ωορρηξία και μπορεί να εμποδίσει μια γυναίκα να μείνει έγκυος. Τα επίπεδα προλακτίνης μπορούν εύκολα να ελεγχθούν, αν χρειάζεται, με μία απλή εξέταση αίματος.
 • Η λήψη του Risperdal κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (σύμφωνα με τουλάχιστον 100 περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί), δεν φαίνεται να προκαλεί συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο. Κάποιες άλλες μελέτες έδειξαν -χωρίς μεγάλη βεβαιότητα- ότι μπορεί το Risperdal να αυξάνει κάπως την πιθανότητα γέννησης ελλιποβαρούς νεογνού.
 • Λήψη του φαρμάκου τις τελευταίες μέρες πριν τον τοκετό. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ελάχιστες. Γενικά συνιστάται, τα νεογνά γυναικών που παίρνουν Risperdal μέχρι και τις τελευταίες μέρες πριν τον τοκετό να ελέγχονται για πιθανά συμπτώματα στέρησης των πρώτων ημερών (υπότονία, τρόμος, δυσχέρεια σίτισης κλπ).
 • Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στα βρέφη και παιδιά γυναικών που ελάμβαναν Risperdal στη διάρκεια της κύησης, όσον αφορά την εμφάνιση διαταραχών συμπεριφοράς ή μαθησιακών δυσκολιών.
 • Θηλασμός: Οι ποσότητες του φαρμάκου που περνάν στο μητρικό γάλα είναι από μηδαμινές ώς μή ανιχνεύσιμες. Καλό είναι πάντως τα νεογνά που θηλάζουν από μητέρα που λαμβάνει Risperdal να ελέγχονται για το ενδεχόμενο εμφάνισης υπνηλίας, δυσκολίας στη σίτιση κλπ.
Seroxat (Παροξετίνη)
 • Είναι αντικαταθλιπτικό φάρμακο της ομάδας των αναστολέων επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) που χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της Ιδεοψυχναγκαστικής Διαταραχής, των κρίσεων πανικού κλπ.
 • Υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα σε μελέτες σχετικά με το άν το Seroxat μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αυτόματης διακοπής της κύησης (αποβολής). Πάντως αν συμβαίνει κάτι τέτοιο η αυξηση σε σχεση με το βασικού κινδύνου, είναι πολύ μικρή.
 • Η λήψη του Seroxat κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης έχει ενοχοποιηθεί για αύξηση των συγγενών καρδιακών ανωμαλιών στο νεογνό. Είναι πράγματι πιθανό να διπλασιάζει το βασικό κίνδυνο για συγγενείς καρδιοπάθειες από 1% που είναι σε όλες τις γυναίκες σε 2%. Γι αυτό είναι σκόπιμος ένας έλεγχος του νεογνού με ηχω-καρδιογράφημα την 20η εβδομάδα της κύησης.
 • Οταν η γυναίκα παίρνει το φάρμακο κατά τις τελευταίες μέρες πριν τον τοκετό είναι δυνατόν να παρατηρηθούν τα γνωστά φαινόμενα “στέρησης” στο νεογνό  όπως, ανησυχία, γκρίνια, υπερτονία, διατραχές ύπνου, δυσκολίες σίτισης κλπ, τα οποία υποχωρούν μετά την πρώτη εβδομάδα.
 • Υπάρχουν υπόνοιες (οι οποίες δεν είναι επιβεβαιωμένες) ότι η λήψη του Seroxat κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης αυξάνει κατά 1% την πιθανότητα εμφάνισης πνευμονικής υπέρτασης στο εμβρυο, που είναι μια αρκετά σοβαρή κατάσταση.
 • Δεν έχουν διαπιστωθεί μακχροχρόνιες επιδράσεις στο βρέφος μέχρι και την παιδική ηλικία από τη λήψη Seroxat.
 • Θηλασμός: Οι πασότητες του φαρμάκου που περνάν στο μητρικό γάλα είναι πάρα πολύ μικρές και γι αυτό πολλοί θεωρούν το Seroxat ώς το ασφαλέστερο αντικαταθλιπτικό κατά την περίοδο του θηλασμού.
Tegretol (Carbamazepine)
 • To Tegretol είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στη Νευρολογία και την Ψυχιατρική, ώς ανιτιεπιληπτικό, για τη νευραλγία του τριδύμου, ώς σταθεροποιητής της διάθεσης στην διπολική διαταραχή κλπ.
 • Η χρόνια χρήση του από γυναίκες για έλεγχο των κρίσεών τους είναι δυνατόν να προκαλέσει ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση καθώς και υπο-γονιμότητα.
 • Πότε πρέπει να διακόπτουμε το Tegretol ώστε να μήν επηρεαστεί το έμβρυο: Σε άτομα που κάνουν χρόνια λήψη του φαρμάκου, αυτό υποχωρεί το πολύ μέσα σε μία βδομάδα. ΟΜΩΣ δεν πρέπει ποτέ να διακόψουμε μια αντιεπιληπτική αγωγή γιατί το ενδεχόμενο μια κρίσης κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το εμβρυο. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που κάνουν θεραπεία για διπολική διαταραχή με Tegretol. Πρέπει οι επιθυμητές ενέργειες, αλλαγή / μείωση φαρμάκων, τοκετός να γίνουν έγκαιρα και προγραμματισμένα σε συνεργασία πάντοτε με το θεράποντα ιατρό.
 • Μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες οι οποίες παίρνουν το Tegretol κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης έχουν 1% πιθανότητες να εμφανίζουν τα έμβρυά τους κάποια ανωμαλία στην ανάπτυξη του νευρικού τους συστήματος. Συνηθέστερη είναι η “δισχιδής ράχις”. Το Tegretol δηλαδή λαμβανόμενο κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης δεκαπλασιάζει την πιθανότητα αυτής της ανωμαλίας (ο βασικός κίνδυνος είναι 0,1%). Οι πιθανότητες αυτές μειώνονται όταν χορηγείται ταυτόχρονα και φυλλικό οξύ 4-5mg την ημέρα.
 • Επίσης άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να εμφανιστούν και άλλες μικρότερης σημασίες αναπτυξιακές ανωμαλίες όπως μικρή μύτη, μεγάλη απόσταση μεταξύ μύτης και άνω χείλους, μικροδακτυλία κλπ.
 • Η λήψη Tegretol κατά το 3ο τρίμηνο της κύησης έχει επίσης ενοχοποιηθεί για κάποιες σπάνιες αιμορραγίες στο έμβρυο οι οποίες οφείλονται στην έλλειψη βιταμίνης Κ και ίσως ο γιατρός σας να πρέπει να σας χορηγήσει κάποιο συμπλήρωμα.
 • Θηλασμός: Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρεί ότι οι μητέρες που λαμβάνουν Tegretol, μπορούν να θηλάζουν γιατί η ποσότητα που περνά στο γάλα είναι μικρή. Πάντως μήν το κάνετε αν δεν συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Trittico (Τραζοδόνη)
 • Το Trittico είναι αντικαταθλιπτικό που δεν ανήκει σε καμμία από τις άλλες ομάδες των αντικαταθλιπτικών. Εκτός από τη θεραπεία της κατάθλιψης, χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία των αγχωδών διαταραχών, της αυπνίας κλπ.
 • Παλιότερα είχε δημιουργηθεί μια υπόνοια ότι μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο των αποβολών αλλά τελικά πάντως, δεν φαίνεται ότι ανεβαίνει αυτός ο κίνδυνος περισσότερο από ότι στο γενικό πληθυσμό.
 • Οσες μελέτες έγιναν για τη διερεύνηση της πιθανότητας συγγενών διαταραχών για το έμβρυο σε γυναίκες που έπαιρναν το φάρμακο, στο πρώτο μισό της εγκυμοσύνης έδειξαν ότι δεν ανεβάζει αυτόν την πιθανότητα. Ίσως πάντως χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός μελετών.
 • Δεν υπάρχουν στοιχεία από μελέτες για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του Trittico στη συμπεριφορά και την ψυχοκινητική ανάπτυξη των νεογνών που οι μητέρες τους έπαιρναν κατά την εγκυμοσύνη το φάρμακο.
 • Θηλασμός: Δεδομένου ότι η ποσότητα του φαρμάκου που περνά στο μητρικό γάλα είναι πολύ μικρή (0,6%), δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο νεογνό που θηλάζει. Μία μόνο εργασία ανέφερε περιστατικό όπου πρόωρο νεογνό είχε παρουσιάσει υποθερμία, βυθιότητα και δυσκολία στη σίτιση.
Wellbutrin (Bupropion)
 • To Wellbutrin είναι ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο, αναστολέας της επαναπρόσλημψης της νοραδρεναλίνης και της ντοπαμίνης (NDRI).
 • Δεν σχετίζεται με μειωμένη γονιμότητα στις γυναίκες. Επίσης ο αριθμός των διακοπών κυήσεων που έχουν αναφερθεί με τη λήψη του Wellbutrin δεν είναι μεγαλύτερος αυτού του βασικού κινδυνου.
 • Wellbutrin στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Δύο τεράστιες βάσεις δεδομένων με 1000 και 1300 γυναίκες που έπαιρναν Wellbutrin στο πρώτο τρίμηνο της κύησης δεν εμφάνισαν αύξηση των γενετικών ανωμαλιών.
 • Επειδή το Wellbutrin θεραπεύει την κατάθλιψη και η κατάθλιψη θεωρείτι πολύ πιό επικίνδυνη να δημιουργήσει προβλήματα στο έμβρυο αλλά και στη μητέρα, η γενική σύσταση είναι να μήν το διακόπτετε σε περίπτωση εγκυμοσύνης, παρά μόνο με την οδηγία του γιατρού.
 • Τα συμπτώματα στέρησης που μπορούν να εμφανιστούν στο νεογνό (κλάμμα, ανησυχία, ταραχή κλπ), όταν η μητέρα λαμβάνει Wellbutrin όλο το τρίτο τρίμηνο της κύησης είναι υποχωρούν μέσα σε 2-3 μέρες. Πρέπει όμως να ενημερώσετε το γιατρό σας.
 • Θηλασμός: έχει αναφερθεί περιστατικό νεογνού που εμφάνισε επιληπτικές κρίσεις όσο θήλαζε από μία μητέρα που έπαιρνε Wellbutrin και οι οποίες διακόπηκαν μόλις διακόπηκε η λήψη του φαρμάκου. Τέλος έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου η λήψη του Wellbutrin, μειώνει τη μητρικό γάλα.
Zolof, Zolotrin (Σερτραλίνη)
 • Το Zoloft είναι αντικαταθλιπτικο της κατηγορίας των αναστολέων της επαναπρόσληψης της σεροτονίντης (SSRIs)
 • Είνα ένα από περισσότερο ελεγμένα φάρμακα στην εγκυμοσύνη. Υπάρχουν πάνω από 2000 περιστατικά που έχουν ελεγχθεί και γενικά θεωρείται ότι δεν αυξάνει τον βασικό κίνδυνο εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο.
 • Για την περίπτωση που η έγκυος παίρνει Zoloft σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Μερικά νεογνά που γεννηθήκαν από μητέρες που έπαιρναν Zoloft μέχρι τον τοκετό εμφάνισαν ευερεθιστότητα, γκρίνια, κλάμμα και διαταραχές ύπνου. Γενικά όμως τα συμπτώματα ήσαν ήπια και υποχώρησαν μέσα σε 2 εβδομάδες.
 • Λήψη Zoloft στο 3ο τρίμηνο: Εχουν αναφερθεί περιστατικά νεογνών που γεννήθηκαν σχετικά πρόωρα ή/και ελλιποβαρή. Επίσης κάποια εργασία συνδέει το Zoloft με την πιθανότητα εμφάνισης πνευμονικής υπέρτασης. Σε κάποια άλλη εργασία αυτό δεν αποδείχτηκε. Τα συμπεράσματα δεν είναι προς το παρόν ασφαλή και χρειάζονται περισσότερες μελέτες.
 • Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη συμπεριφορά και την ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού: Μιά μελέτη με μικρό αριθμό παιδιών (31) έδειξε ότι τα παιδιά των γυναικών που έπαιρναν Zoloft, μπορεί να υπολείπονται ελαφρά στις κινητικές δοκιμασίες. Αλλες μελέτες σύγκρισης της συμπεριφοράς παιδιών 4-5 ετών που οι μητέρες τους έπαιρνα Zoloft με παιδιά γυναικών που δεν έπαιρναν δεν διαπίστωσε καμμία διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες.
 • Θηλασμός: Στο μητρικό γάλα περνά μόνο το 1-2% της ποσότητας που κυκλοφορεί στον οργανισμό της μητέρας. Δεν έχουν διαπιστωθεί δυσμενείς επιπτώσεις στο νεογνό που θηλάζει.
Το βασικό συμπέρασμα είναι: τίποτε δεν είναι τελείως αθώο, τίποτε δεν είναι απολύτως καταστροφικό.Και μέσα σ’ αυτήν την “απόλυτη σχετικότητα” καλούνται να πάρουν τις αποφάσεις τους, οι γιατροί και οι ασθενείς. Χωρίς καμμία βεβαιότητα αλλά παράλληλα ελπίζοντας πάντα το καλύτερο. Αυτός είναι ο αγώνας της ζωής, αυτός είναι ο αγώνας της ιατρικής να βοηθήσει τον άνθρωπο.DoctorBabis

 

Παραπομπή

*Βασικός κίνδυνος: Σε κάθε τοκετό υπάρχει μία πιθανότητα να γεννηθεί ένα νεογνό με κάποιας μορφής γενετικές ανωμαλίες. Η πιθανότητα αυτή γιά όλες τις ανωμαλίες συνολικά είναι 3-5% και λέγεται “βασικός κίνδυνος”

(Visited 18,050 times, 343 visits today)

Spread the word. Share this post!

450 Comments

 1. Pingback: viagra uk order

 2. Pingback: how to get cialis

 3. Pingback: buy cialis

 4. Pingback: generic cialis

 5. Pingback: cialis price

 6. Pingback: Sample viagra

 7. Pingback: Usa viagra sales

 8. Pingback: generic ventolin inhalers for sale

 9. Pingback: generic cialis no doctor's prescription

 10. Pingback: ciprofloxacin otc

 11. Pingback: 100mg viagra pills for

 12. Pingback: generic cialis

 13. Pingback: buy naltrexone

 14. Pingback: cost of cialis

 15. Pingback: cialis 20mg price

 16. Pingback: viagra samples

 17. Pingback: bimatoprost 0.03

 18. Pingback: cialis over the counter 2020

 19. Pingback: tylenol online sales

 20. Pingback: buy chloroquine online

 21. Pingback: viagra 50mg

 22. Pingback: viagra generic

 23. Pingback: cheap viagra

 24. Pingback: best ed pills non prescription

 25. Pingback: mens erection pills

 26. Pingback: erectile dysfunction drugs

 27. Pingback: canadian online pharmacy

 28. Pingback: online canadian pharmacy

 29. Pingback: cialis mastercard

 30. Pingback: cialis generic

 31. Pingback: vardenafil canada

 32. Pingback: generic levitra online

 33. Pingback: order levitra

 34. Pingback: slot machines

 35. Pingback: online casino slots no download

 36. Pingback: viagra pills

 37. Pingback: best real casino online

 38. Pingback: online casinos

 39. Pingback: cheap tadalafil

 40. Pingback: viagra 25mg

 41. Pingback: payday advance

 42. Pingback: careprost buy online free shipping

 43. Pingback: no credit check loans

 44. Pingback: payday loans

 45. Pingback: viagra cost

 46. Pingback: online casino slots no download

 47. Pingback: best real money online casinos

 48. Pingback: new cialis

 49. Pingback: effects of 100 mg viagra

 50. Pingback: 20 cialis

 51. Pingback: best casino bonus casino online

 52. Pingback: maynard

 53. Pingback: virgin casino online nj

 54. Pingback: cialis to buy

 55. Pingback: how to get viagra

 56. Pingback: cialis to buy

 57. Pingback: cialis 5 mg

 58. Pingback: new cialis

 59. Pingback: buy chloroquine phosphate

 60. Pingback: viagra 100mg

 61. Pingback: slot games

 62. Pingback: best online casino real money

 63. Pingback: slots online

 64. Pingback: viagra generic name

 65. Pingback: generic viagra

 66. Pingback: canadian pharmacy king

 67. Pingback: canada viagra

 68. Pingback: buy viagra online cheap

 69. Pingback: buy viagra cheap

 70. Pingback: cialis tadalafil

 71. Pingback: generic viagra without subscription walmart

 72. Pingback: viagra pills for sale

 73. Pingback: generic tadalafil

 74. Pingback: viagra no prescription

 75. Pingback: cheapest generic ed meds

 76. Pingback: generic cialis tadalafil

 77. Pingback: viagra samples

 78. Pingback: buy viagra pills

 79. Pingback: tadalafil 40 mg

 80. Pingback: gambling games

 81. Pingback: casino online

 82. Pingback: viagra for men

 83. Pingback: buy viagra cheap online no prescription

 84. Pingback: buy viagra cheaper

 85. Pingback: http://cialistodo.com

 86. Pingback: buy viagra in the uk

 87. Pingback: cheap cialis

 88. Pingback: cheap Viagra 25 mg

 89. Pingback: Viagra 50mg without a prescription

 90. Pingback: order Viagra 130mg

 91. Pingback: Viagra 200mg tablets

 92. Pingback: cialis tadalafil

 93. Pingback: Viagra 150 mg without a prescription

 94. Pingback: viagra prices

 95. Pingback: Viagra 200mg usa

 96. Pingback: Cialis 80 mg medication

 97. Pingback: Cialis 10 mg usa

 98. Pingback: Cialis 10 mg medication

 99. Pingback: sildenafil

 100. Pingback: where can i buy Cialis 80mg

 101. Pingback: non prescription viagra

 102. Pingback: Cialis 80 mg without prescription

 103. Pingback: how to purchase Cialis 80 mg

 104. Pingback: cialis

 105. Pingback: Cialis 40 mg without prescription

 106. Pingback: Cialis 80mg online

 107. Pingback: cost of Cialis 60 mg

 108. Pingback: cialis pills

 109. Pingback: cheap furosemide 100mg

 110. Pingback: propecia 5mg nz

 111. Pingback: lexapro 20mg over the counter

 112. Pingback: viagra alternative

 113. Pingback: finasteride 5mg coupon

 114. Pingback: viagra cheap

 115. Pingback: actos 15 mg without a doctor prescription

 116. Pingback: allegra 180mg tablet

 117. Pingback: amaryl 1mg coupon

 118. Pingback: ampicillin 250mg usa

 119. Pingback: antabuse 500mg without prescription

 120. Pingback: antivert 25mg usa

 121. Pingback: sildenafil

 122. Pingback: cheap strattera 25 mg

 123. Pingback: viagra online kaufen

 124. Pingback: arimidex 1mg generic

 125. Pingback: tamoxifen 20mg without prescription

 126. Pingback: cialis pills

 127. Pingback: atarax 10 mg cheap

 128. Pingback: where can i buy augmentin 750/250 mg

 129. Pingback: avapro 150 mg pharmacy

 130. Pingback: viagra long term effects

 131. Pingback: where can i buy avodart 0,5mg

 132. Pingback: where can i buy baclofen 25 mg

 133. Pingback: how to buy bactrim 800/160mg

 134. Pingback: benicar 10 mg medication

 135. Pingback: cialis generic canada

 136. Pingback: cialis 5mg

 137. Pingback: Premarin 0,3 mg tablet

 138. Pingback: when will generic viagra be available

 139. Pingback: cialis price increase

 140. Pingback: calcium carbonate 500 mg tablets

 141. Pingback: cardizem pills

 142. Pingback: viagra for sale on ebay

 143. Pingback: cialis 20mg

 144. Pingback: casodex 50mg price

 145. Pingback: catapres 100mcg tablet

 146. Pingback: ceclor 500 mg cost

 147. Pingback: ceftin no prescription

 148. Pingback: buy celebrex

 149. Pingback: celexa 10mg tablets

 150. Pingback: cephalexin over the counter

 151. Pingback: cipro 500mg prices

 152. Pingback: generic viagra canada price

 153. Pingback: claritin 10mg united kingdom

 154. Pingback: casino online

 155. Pingback: casino world

 156. Pingback: real online casino

 157. Pingback: pala casino online

 158. Pingback: best real casino online

 159. Pingback: online casino games

 160. Pingback: canadian pharmacy viagra

 161. Pingback: online slots

 162. Pingback: sugarhouse casino online nj

 163. Pingback: casino slot

 164. Pingback: free slots online

 165. Pingback: triple a car insurance

 166. Pingback: best insurance car

 167. Pingback: car insurance agency

 168. Pingback: london viagra

 169. Pingback: rbc car insurance

 170. Pingback: geico car insurance

 171. Pingback: freeway car insurance

 172. Pingback: hartford car insurance quotes

 173. Pingback: carinsurance

 174. Pingback: insurance comparison

 175. Pingback: auto-owners insurance

 176. Pingback: personal loans online

 177. Pingback: cheap viagra tablets

 178. Pingback: Low cost canadian viagra

 179. Pingback: payday

 180. Pingback: payday loans dallas tx

 181. Pingback: getting a viagra prescription online

 182. Pingback: usa installment loans

 183. Pingback: quick loans nj

 184. Pingback: bad credit bad credit loans

 185. Pingback: payday loans fast

 186. Pingback: get personal loans

 187. Pingback: high cbd cannabis seeds for sale

 188. Pingback: reputable cbd oil companies

 189. Pingback: cbd hemp oil benefits amazon

 190. Pingback: low price viagra

 191. Pingback: how long does it take for cbd oil to work

 192. Pingback: viagra sold in usa

 193. Pingback: how does viagra look

 194. Pingback: benefits of cbd oil for cancer patients

 195. Pingback: viagra 150 mg prices

 196. Pingback: cbd oil for pets

 197. Pingback: vaigra

 198. Pingback: cbd oil for dogs with epilepsy

 199. Pingback: is cbd oil legal in kentucky

 200. Pingback: best cbd hemp oil for pain

 201. Pingback: viagra 50mg online

 202. Pingback: write my essay cheap

 203. Pingback: best over the counter viagra

 204. Pingback: writer of federalist papers

 205. Pingback: best essay writing service review

 206. Pingback: buy essay

 207. Pingback: viagra soft 50mg

 208. Pingback: buying essays

 209. Pingback: buying essays

 210. Pingback: female viagra pills uk

 211. Pingback: cheapest essay writing service uk

 212. Pingback: help my essay

 213. Pingback: money can buy happiness essay

 214. Pingback: homework research

 215. Pingback: cleocin 300mg pills

 216. Pingback: generic viagra from us

 217. Pingback: clomid 50mg without a prescription

 218. Pingback: Low cost canadian viagra

 219. Pingback: clonidine 0,1mg coupon

 220. Pingback: clozaril without a doctor prescription

 221. Pingback: Buy viagra internet

 222. Pingback: colchicine 0,5 mg without prescription

 223. Pingback: cialis gel caps

 224. Pingback: buy symbicort inhaler

 225. Pingback: combivent without a doctor prescription

 226. Pingback: coreg 25 mg prices

 227. Pingback: buy essays online

 228. Pingback: cialis

 229. Pingback: compazine uk

 230. Pingback: coumadin price

 231. Pingback: viagra samples usa

 232. Pingback: cozaar 25 mg cost

 233. Pingback: Best price for viagra

 234. Pingback: writing research paper service

 235. Pingback: crestor without prescription

 236. Pingback: custom college essay

 237. Pingback: Buy viagra in us

 238. Pingback: in an essay help you guide

 239. Pingback: cymbalta price

 240. Pingback: dissertation ideas

 241. Pingback: admission essay service

 242. Pingback: will someone write my paper for me

 243. Pingback: thesis literature review

 244. Pingback: phd thesis proposal

 245. Pingback: dapsone 1000caps tablet

 246. Pingback: cost of ddavp

 247. Pingback: depakote 125 mg uk

 248. Pingback: diamox 250 mg price

 249. Pingback: differin 15g without a prescription

 250. Pingback: diltiazem 120mg online

 251. Pingback: cheap doxycycline

 252. Pingback: buy dramamine 50 mg

 253. Pingback: cheap elavil

 254. Pingback: erythromycin without a prescription

 255. Pingback: how to purchase etodolac

 256. Pingback: flomax coupon

 257. Pingback: flonase nasal spray nz

 258. Pingback: garcinia cambogia caps otc

 259. Pingback: geodon pharmacy

 260. Pingback: hyzaar 12,5 mg purchase

 261. Pingback: imdur 20mg without prescription

 262. Pingback: generic cialis

 263. Pingback: daily cialis

 264. Pingback: imitrex 25 mg otc

 265. Pingback: where can i buy imodium

 266. Pingback: how long does viagra last

 267. Pingback: click here for more info

 268. Pingback: how to take viagra

 269. Pingback: more information

 270. Pingback: imuran for sale

 271. Pingback: indocin 50 mg for sale

 272. Pingback: lamisil 250mg pharmacy

 273. Pingback: levaquin cheap

 274. Pingback: cheapest lopid 300 mg

 275. Pingback: lopressor united states

 276. Pingback: luvox online pharmacy

 277. Pingback: macrobid purchase

 278. Pingback: buy meclizine

 279. Pingback: viagra gel

 280. Pingback: mestinon usa

 281. Pingback: ED Trial Pack

 282. Pingback: micardis otc

 283. Pingback: online pharmacy without a prescription

 284. Pingback: mobic without a doctor prescription

 285. Pingback: online pharmacy busted

 286. Pingback: motrin purchase

 287. Pingback: Azulfidine

 288. Pingback: buy viagra montreal

 289. Pingback: nortriptyline without a prescription

 290. Pingback: where to buy periactin

 291. Pingback: how to buy phenergan

 292. Pingback: plaquenil 400 mg united kingdom

 293. Pingback: prednisolone australia

 294. Pingback: prevacid 15 mg uk

 295. Pingback: prilosec 10 mg tablets

 296. Pingback: proair inhaler 100mcg nz

 297. Pingback: cheap procardia 30 mg

 298. Pingback: buy proscar

 299. Pingback: where can i buy protonix 20mg

 300. Pingback: broadway services generic viagra

 301. Pingback: provigil australia

 302. Pingback: buy pulmicort 200mcg

 303. Pingback: where to buy pyridium

 304. Pingback: reglan cost

 305. Pingback: remeron 30mg tablet

 306. Pingback: where can i buy retin-a cream 0.05%

 307. Pingback: risperdal over the counter

 308. Pingback: how to buy robaxin

 309. Pingback: rogaine 5% online

 310. Pingback: seroquel without a prescription

 311. Pingback: singulair price

 312. Pingback: skelaxin 400 mg without a prescription

 313. Pingback: where to buy spiriva 9mcg

 314. Pingback: tenormin 50 mg without a prescription

 315. Pingback: thorazine uk

 316. Pingback: toprol 100 mg purchase

 317. Pingback: tricor uk

 318. Pingback: cost of valtrex 1000 mg

 319. Pingback: verapamil 120 mg for sale

 320. Pingback: order voltaren

 321. Pingback: wellbutrin united kingdom

 322. Pingback: when can you buy cialis otc

 323. Pingback: cheap zanaflex 4 mg

 324. Pingback: zithromax purchase

 325. Pingback: recommended you read

 326. Pingback: i was reading this

 327. Pingback: buy zocor 40mg

 328. Pingback: zovirax 400 mg cheap

 329. Pingback: pay for viagra with paypal

 330. Pingback: how to buy zyloprim

 331. Pingback: zyprexa 2,5 mg tablet

 332. Pingback: zyvox without prescription

 333. Pingback: sildenafil canada

 334. Pingback: tadalafil 20mg without a doctor prescription

 335. Pingback: furosemide price

 336. Pingback: how to purchase escitalopram

 337. Pingback: aripiprazole united states

 338. Pingback: pioglitazone 30 mg for sale

 339. Pingback: spironolactone 100 mg tablet

 340. Pingback: fexofenadine united kingdom

 341. Pingback: glimepiride cheap

 342. Pingback: meclizine 25 mg cheap

 343. Pingback: leflunomide 10 mg for sale

 344. Pingback: atomoxetine 10mg prices

 345. Pingback: donepezil 5 mg for sale

 346. Pingback: anastrozole 1 mg online

 347. Pingback: where can i buy irbesartan 150mg

 348. Pingback: dutasteride uk

 349. Pingback: where to buy olmesartan 20 mg

 350. Pingback: buspirone prices

 351. Pingback: clonidine australia

 352. Pingback: cefuroxime cost

 353. Pingback: celecoxib prices

 354. Pingback: citalopram online

 355. Pingback: cialis cost

 356. Pingback: cialis ontario

 357. Pingback: cephalexin purchase

 358. Pingback: ciprofloxacin 750 mg cost

 359. Pingback: cialis sell

 360. Pingback: buy loratadine 10mg

 361. Pingback: clindamycin coupon

 362. Pingback: clozapine cheap

 363. Pingback: legal buy viagra online canada

 364. Pingback: prochlorperazine 5 mg otc

 365. Pingback: what works better cialis or viagra?

 366. Pingback: cheapest carvedilol

 367. Pingback: warfarin 1 mg uk

 368. Pingback: rosuvastatin otc

 369. Pingback: desmopressin otc

 370. Pingback: divalproex 250 mg pills

 371. Pingback: tolterodine over the counter

 372. Pingback: acetazolamide generic

 373. Pingback: cialis (generic)

 374. Pingback: cost of fluconazole

 375. Pingback: phenytoin 100 mg cost

 376. Pingback: how to purchase oxybutynin 5mg

 377. Pingback: doxycycline canada

 378. Pingback: bisacodyl 5 mg online pharmacy

 379. Pingback: how to buy viagra with a prescription

 380. Pingback: where can i buy venlafaxine

 381. Pingback: amitriptyline usa

 382. Pingback: where to buy permethrin 30g

 383. Pingback: cialis images

 384. Pingback: where to buy erythromycin 500 mg

 385. Pingback: 141generic2Exare

 386. Pingback: qnvoifjh

 387. Pingback: estradiol 2 mg online pharmacy

 388. Pingback: etodolac united kingdom

 389. Pingback: tamsulosinmg uk

 390. Pingback: ehnjbuzu

 391. Pingback: how to buy fluticasone 50 mcg

 392. Pingback: alendronate canada

 393. Pingback: viagra in thailand where to buy

 394. Pingback: where to buy cialis online

 395. Pingback: sildenafil waar kopen

 396. Pingback: nitrofurantoin cheap

 397. Pingback: hoe lang werkt viagra

 398. Pingback: how much ivermectin sheep drench should my sheep recieve

 399. Pingback: how to get a prescription for zithromax

 400. Pingback: how to purchase glipizide

 401. Pingback: viagra cheap

 402. Pingback: hydrochlorothiazide 5mg usa

 403. Pingback: isosorbide 20mg cheap

 404. Pingback: where can i buy sumatriptan

 405. Pingback: loperamide 2 mg without prescription

 406. Pingback: viagra cialis levitra comparacion precios

 407. Pingback: buy cialis

 408. Pingback: cost of viagra

 409. Pingback: buy azathioprine

 410. Pingback: propranolol 20mg generic

 411. Pingback: comprar viagra

 412. Pingback: viagra 100mg usa

 413. Pingback: essay writing help service

 414. Pingback: how to get motivated to write my research paper

 415. Pingback: write my essay now

 416. Pingback: help me write essay

 417. Pingback: business ethics and sustainability essay

 418. Pingback: cheap indomethacin

 419. Pingback: order lamotrigine

 420. Pingback: terbinafine australia

 421. Pingback: buy levofloxacin

 422. Pingback: levothyroxine mcg united kingdom

 423. Pingback: generic amoxicillin 500mg

 424. Pingback: amoxicillin pills 500 mg

 425. Pingback: furosemide online canada

 426. Pingback: lasix 200

 427. Pingback: zithromax 250 coupon

 428. Pingback: ivermectin tablets uk

 429. Pingback: atorvastatin over the counter

 430. Pingback: combivent 0.5 mg 2.5 mg

 431. Pingback: gemfibrozil usa

 432. Pingback: how to purchase metoprolol

 433. Pingback: clotrimazole 10g prices

 434. Pingback: doxycycline hyclate chlamydia

 435. Pingback: doxycycline hyclate high

 436. Pingback: prednisolone 10mg

 437. Pingback: clomid 200mg

 438. Pingback: ebay dapoxetine

 439. Pingback: diflucan breastfeeding

 440. Pingback: stopping synthroid

 441. Pingback: synthroid versus levothyroxine

 442. Pingback: metoclopramide 10mg pharmacy

 443. Pingback: writing with a thesis

 444. Pingback: propecia liver

 445. Pingback: neurontin for menopause

 446. Pingback: glimepiride vs metformin

 447. Pingback: paxil cost

 448. Pingback: plaquenil vaginal bleeding

 449. Pingback: plaquenil)

 450. Pingback: lasix 40 mg without prescription

Leave Comment

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης

Νευρολόγος - Ψυχιατρος