ΔΕΠΥ και επιληψία


Notice: Undefined variable: custom_content in /home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(484) : eval()'d code on line 7

Τρείς νέες μελέτες για την Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας-ΔΕΠΥ

Τρείς νέες μελέτες που ήρθαν πρόσφατα στο φώς της δημοσιότητας προσθέτουν νέα στοιχεία στην Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής, Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Αποκαλύπτουν συσχέτιση αυτής της διαταραχής με την επιληψία, αναδεικνύουν τη σημασία των εξωσχολικών δραστηριοτήτων και επαναπροσδιορίζουν την αξία της θεραπείας με μεθυλφαινυδάτης (Ritalin) στα άτομα που εμφανίζουν αυτή τη διαταραχή.

ΔΕΠΥ και παιδική επιληψία

Η Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής, οι πυρετικοί σπασμοί και η παιδική επιληψία, είναι και τα τρία, παθολογικές καταστάσεις του ΚΝΣ. Σε μιά μελέτη που έγινε στη Δανία φάνηκε ότι τα παιδιά που εμφανίζουν πυρετικούς σπασμούς, κυρίως όμως τα παιδιά που εμφανίζουν παιδική επιληψία, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίζουν ΔΕΠΥ. Η μελέτη ξεκίνησε στη Δανία και αφορούσε πάνω από 900.000 παιδιά που γεννήθηκαν από το 1990 ώς το 2007 τα οποία παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2012!

Συμπέρασμα: Τα παιδιά που εμφανίζουν πυρετικούς σπασμούς αλλά κυρίως τα παιδιά που εμφανίζουν παιδική επιληψία, πρέπει κατά προτεραιότητα και με ιδιαίτερη επιμέλεια να ελέγχονται αργότερα για την εμφάνιση Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής, Υπερκινητικότητας.

 

ΔΕΠΥ και εξωσχολικές δραστηριότητες

childrenplaying

Η μελέτη αυτή ήταν τρίμηνη και αφορούσε παιδιά υποβαθμισμένης αστικής περιοχής (φτωχογειτονιά) τα οποία εμφάνιζαν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής, Υπερκινητικότητας με ή χωρίς Διαταραχή Διασπαστικής Συμπεριφοράς (Disruptive Behavior Disorder-DBD).

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία εξωσχολικών προγραμμάτων που περιλαμβάνουν συμμετοχικές δραστηριότητες υπό την επίβλεψη ενηλίκων σε παιδιά με ΔΕΠΥ ή Διαταραχή Διασπαστικής Συπεριφοράς που προέρχονται από υποβαθμισμένες περιοχές όπου οι υγειονομικές ανάγκες είναι μεγάλες και η παροχή υπηρεσιών υγείας, ελλιπής.

Συμπέρασμα: Η σχεδιασμένη διαχείρηση συμπεριφοράς μέσα από εξωσχολικές δραστηριότητες, μπορεί να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχικότητα και βοηθήσει γενικότερα τα παιδιά με ΔΕΠΥ και με Διαταραχή Διασπαστικής Συπεριφοράς.

 

Η επίδραση της ηλικίας στα αποτελέσματα της φαρμακευτικής αγωγής στην ΔΕΠΥ

Παρότι πολλά παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής υποβάλλονται σε θεραπεία με μεθυλφαινυδάτη (Ritalin) πολύ λίγα είναι γνωστά για το ρόλο που παίζει η ηλικία στη δράση του φαρμάκου στο ντοπαμινεργικό σύστημα του ανθρώπου.

Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πώς η χορήγηση του Ritalin αυξάνει την αιματική ροή σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη ΔΕΠΥ (θαλαμο-ραβδωτό ντοπαμινεργικό σύστημα) στά παιδιά που εμφανίζουν αυτή τη διαταραχή και πιθανότατα επηρεάζει την ανάπτυξη αυτής της περιοχής του εγκεφάλου. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε όμως μόνο σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών ενώ δεν εμφανίστηκε σε ενήλικες που εμφάνιζαν επίσης τη διαταραχή.

Συμπέρασμα: Η διάγνωση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής, Υπερκινητικότητας και η επιλογή των ατόμων που θα υποβληθούν σε θεραπεία πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη ακρίβεια και προσοχή.

 

(Visited 1,522 times, 40 visits today)

Spread the word. Share this post!

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης

Νευρολόγος - Ψυχιατρος