Notice: Undefined variable: custom_content in
/home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(484) : eval()'d code on line
7
Οι ιντερφερόνες
Γενικά για τις Ιντερφερόνες *
Οι ιντερφερόνες λέγονται έτσι από την αγγλική λέξη “interfere” που σημαίνει “παρεμβολή”, επειδή παρεμβάλλονται στην αντίδραση μεταξύ ενός κυτάρου και ενός ιού, ώστε να μην επιτρέπουν την αναπαραγωγή του ιού ή μεταξύ ενός φυσιολογικού και ενός καρκινικού κυττάρου ώστε να μην επιτρέπουν την αναπαραγωγή του.
Είναι πρωτεΐνες που παράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Κατατάσσονται σε μια μεγαλύτερη ομάδα πρωτεϊνών που λέγονται κυτοκίνες (επειδή κινητοποιούν το κύτταρο). Σαν αποτέλεσμα έχουν την αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε κάθε παθογόνο-εισβολέα ή απέναντι σε καρκινικά κύτταρα.
Ανάλογα με τη μοριακή τους δομή τους, οι ιντερφερόνες διακρίνονται σε:
- Τύπου Ι (παράγονται από όλα σχεδόν τα κύτταρα του οργανισμού)
- Τύπου ΙΙ (παράγονται μόνο από εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, κυρίως από τα Τ-λεμφοκύτταρα)
Ιντερφερόνες beta
Οι ιντερφερόνες που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης είναι μόνο οι ιντερφερόνες beta, οι οποίες ανάλογα με τη χημική τους δομή διακρίνονται σε:
- Ιντερφερόνες beta-1a (γλυκοζυλιωμένη μορφή της beta)
- Ιντερφερόνες beta-1b (μή γλυκοζυλιωμένη μορφή της beta)
Ιντερφερονες beta εγκεκριμένες για χρήση στην Πολλαπλή σκλήρυνση
Interferone beta-1a |
Interferone beta-1b |
Avonex. Χορηγείται 1 φορά τη βδομάδα, ενδομυϊκά |
Betaseron. Χορηγείται μέρα παρά μέρα, υποδόρια |
Rebif. Χορηγείται μέρα παρά μέρα, υποδόρια |
Extavia. Χορηγείται μέρα παρά μέρα, υποδόρια |
Plegridy. Χορηγείται 2 φορές το μήνα, υποδόρια |
|
Τί πρέπει να πρoσέχουμε με τις ιντερφερόνες
Ηπατική λειτουργία
Άν και αρκετά σπάνιες είναι δυνατό να υπάρξουν παρενέργειες από την ηπατική λειτουργία. Εχουν αναφερθεί περιστατικά βαρειάς ηπατικής βλάβης οφειλόμενες σε αυτο-ανοση ηπατίτιδα.
Αρκετά συχνότερη είναι αύξηση των ηπατικών ενζύμων. Οταν αυτή είναι πάνω από 5 φορές από την ανώτερη φυσιολογική τιμή, ακόμη κι άν δεν έχουμε άλλα συμπτώματα ο γιατρός θα πρέπει να λάβει κάποια μέτρα όπως μείωση της δόσης, διακοπή ή άλλαγή του φαρμάκου κλπ.
Ιδιαίτερη προσοχή (συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό) χρειάζεται στην κατανάλωση αλκοόλ και στη χρήση φαρμάκων που επιβαρύνουν την ηπατική λειτουργία.
Ψυχικές διαταραχές
Η κατάθλιψη, ο αυτοκτονικός ιδεασμός, και οι ψυχωσικές διαταραχές είναι επίσης σπάνιες αλλά όχι απίθανες παρενέργειες.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει είμαστε σε εγρήγορση ώστε σε περίπτωση εμφάνισης τέτοιων συμπτωμάτων, ενημερώνουμε αμέσως το θεράποντα ιατρό
Δερματικές βλάβες στα σημεία των ενέσεων-Νεκρωτική δερματίτιδα
Παρατηρούνται κυρίως στις υποδόριες ενέσεις (Rebif, Plegridy, Betaseron, Extavia).
Ο ασθενής θα πρέπει να ελέγχει προσεκτικά τα σημεία που γίνονται οι υποδόριες ενέσεις, για την εμφάνιση δερματικών αντιδράσεων ή βλαβών και να τις αναφέρει στο γιατρό του. (Μιά ελαφρά και παροδική τοπική ερυθρότητα είναι τελείως ακίνδυνη).
Αιματολογικές διαταραχές
Μιά ακόμη -όχι συχνή- παρενέργεια των ιντερφερονών είναι η μείωση του αριθμού των εμμόρφων στοιχείων του αίματος, δηλαδή των ερυθρών ή λευκών αιμοσφαιρίων ή και των αιμοπεταλίων.
Πολύ-πολύ σπάνιες περιπτώσεις βαρειών αιματολογικών παρενεργειών όπως η θρομβωτική μικροαγγειοπάθεια (ΤΜΑ) ή το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, έχουν επίσης αναφερθεί.
Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο τακτικός αιματολογικός έλεγχος.
Θυρεοειδής
Ασθενείς που βρίσκονται σε αγωγή με ιντερφερόνη είναι δυνατόν να εμφανίσουν διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό) ή να επιδεινωθεί μια ήδη υπάρχουσα διαταραχή.
Για τον λόγο αυτό προτείνεται έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς πρίν την έναρξη της θεραπείας με ιντερφερόνη και τακτικός έλεγχος στη συνέχεια κάθε 6-12 μήνες.
Επιληπτικές κρίσεις
Η χρήση ιντερφερονών beta έχει συσχετιστεί και με την εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων σε πολύ λίγες περιπτώσεις.
Κάθε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αναφέρεται στο θεράποντα ιατρό.
Εγκυμοσύνη-Θηλασμός
Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά από κράτος σε κράτος.
Στην Αγγλία η χρήση αντενδείκνυται ρητά.
Στις ΗΠΑ η χρήση επιτρέπεται μόνο όταν το προσδοκώμενο όφελος είναι μεγαλύτερο από την ενδεχόμενη βλάβη από τη χρήση του φαρμάκου.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση απαγορεύται η έναρξη θεραπείας με ιντερφερόνη κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Για το θηλασμο στην Αγγλία προτείνεται η διακοπή του θηλασμού ή της θεραπείας, στις ΗΠΑ επιτρέπεται η χρήση της με προσοχή (;) διότι δεν έχουν αναφερθεί επιπτώσεις στο βρέφος. Στην Ευρωπαική Ένωση η χρήση κατά το θηλασμό, δεν συνιστάται.
Είναι πιθανό, με το διάβασμα των παρενεργειών που αναφέρονται παραπάνω, ο αναγνώστης να τρομάξει. Όμως δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Ισα-Ισα, στα 20 και πάνω χρόνια που χρησιμοποιούνται οι ιντερφερόνες beta στην πολλαπλή σκλήρυνση, έχουν αποδείξει την ασφάλεια τους.
Σε κάθε περίπτωση αν είστε σε θεραπεία με ιντερφερόνη ΜΗ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ τη θεραπεία σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας!Χαράλαμπος Καραγιαννίδης, Νευρολόγος-Ψυχίατρος
Άλλα φάρμακα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση:
(Visited 3,056 times, 34 visits today)
Τελευταία Ενημέρωση January 10th, 2018 στις 09:07 pm