Notice: Undefined variable: custom_content in /home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(484) : eval()'d code on line 7
Notice: Undefined variable: _thinkup_meta_pagetemplates in /home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/themes/Sento_Pro/admin/main/options/01.general-settings.php on line 496
class="post-template-default single single-post postid-1119 single-format-standard custom-background layout-sidebar-right layout-responsive layout-wide pre-header-style1 header-style2 scrollup-on">

Νέο Φάρμακο για την άνοια με σωμάτια Lewy


Notice: Undefined variable: custom_content in /home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(484) : eval()'d code on line 7
bbk-LewyBody

Σύμφωνα με μία μελέτη που παρουσιάστηκε στο 20ό διεθνές συνέδριο της εταιρείας για την Πάρκινσον και τις κινητικές διαταραχές (International Parkinson’s Disease and Movement Disorders) που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, φαίνεται ότι η Ζονισαμίδη (Zonegran), ένα από τα νεώτερα αντιεπιληπτικά φάρμακα, έχει ευνοϊκή επίδραση στα κινητικά συμπτώματα (όπως ο τρόμος, η δυσκαμψία, η αστάθεια κλπ) της άνοιας με σωμάτια Lewy, χωρίς ταυτόχρονα να επιδεινώνει τα ψυχιατρικά προβλήματα των ασθενών.

Τί είναι όμως η Άνοια με Σωμάτια Lewy (Lewy Body Dementia);

Σύμφωνα με την αμερικανική ένωση Lewy Body Dementia Association (LBDA) η άνοια με σωμάτια Lewy είναι ένας “όρος ομπρέλα” που περιλαμβάνει βασικά δύο διαγνώσεις:

  1. Την άνοια της νόσου Πάρκινσον (PDD)
  2. Την άνοια με σωμάτια Lewy (LBD)

Παρότι τα αρχικά συμπτώματα σε αυτά τα δύο νοσήματα είναι κάπως διαφορετικά, οφείλονται στην ίδια παθολογική διεργασία στον εγκέφαλο. Στην εξέλιξή τους δε, οι ασθενείς που έχουν είτε την μία είτε την άλλη νόσο θα αναπτύξουν πανομοιότυπη σχεδόν εικονα με γνωστικά συμπτώματα (άνοια), σωματικά συμπτώματα (παρκινσονισμό), διαταραχές ύπνου και συμπεριφοράς. Τα πιό συνηθισμένα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εμφανιστεί ή άνοια με σωμάτια Lewy είναι:

  • Διαταραχές της σκέψης, ιδιαίτερα των επιτελεστικών λειτουργιών (διαμόρφωση απόψεων, προγραμματισμός, επίτευξη στόχων κλλπ)
  • Διακυμάνσεις στην αντιληψη, την προσοχή ή την εγρήγορση
  • Κινητικά προβλήματα όπως τρόμος, δυσκαμψία, βραδυκινησία, αστάθεια
  • Οπτικές ψευδαισθήσεις (να βλέπει κανείς πράγματα που δεν υπαρχουν)
  • Διαταραχές ύπνου, πολύ ζωντανά όνειρα τα οποία βιώνουν σαν πραγματικοτητα κλπ
  • Διαταραχές στο συναίσθημα και τη συμπεριφορά όπως κατάθλιψη, απάθεια, άγχος, ανησυχία, παραλήρημα κλπ
  • Διαταραχές από το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα όπως θερμορρύθμιση (υποθερμία ή πυρετός), ορθοκυστικές διαταραχές (απώλεια ούρων ή κοπράνων) κλπ.

Το πρόβλημα με τη νόσο αυτή, δηλαδή την άνοια με σωμάτια Lewy, είναι ότι οι ασθενείς εμφανίζουν συνήθως μεγάλη δυσανεξία στη ντοπαμίνη (πχ. Madopar) ή τα άλλα ντοπαμινεργικά φάρμακα (πχ. Mirapexin, Requip κλπ) τα οποία χορηγούνται για τη βελτίωση των κινητικών διαταραχών.

Ταυτόχρονα όλα σχεδόν τα αντιψυχωσικά φάρμακα που χορηγούνται για τη βελτίωση των ψυχωσικών συμπτωμάτων όπως οι ψευδαισθήσεις κλπ, είτε δεν είναι αποτελεσματικά, είτε επιδεινώνουν σοβαρά τα κινητικά συμπτώματα της νόσου, ώστε η χρησιμοποίηση τους να μήν είναι σκόπιμη.

Ετσι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου αποτελεί μία ανοιχτή πρόκληση για τον θεράποντα ιατρό και δεν επιδέχεται απλές και γενικής ισχύος λύσεις.

Επομένως, τα ευρήματα αυτής της μελέτης αποτελούν ένα νέο όπλο για το θεράποντα ιατρό, αφού όπως τόνισε ο Dr. Murata, ένας από τους ερευνητές “η Ζονισαμίδη βελτιώνει όχι μόνο τον τρόμο αλλά και την ακαθισία, τη δυσκαμψία και τις διαταραχές της ισορροπίας και δεν επιδεινώνει τις ψευδαισθήσεις“.
 
(Visited 2,948 times, 46 visits today)

Spread the word. Share this post!

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης

Νευρολόγος - Ψυχιατρος