Notice: Undefined variable: custom_content in /home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(484) : eval()'d code on line 7
Notice: Undefined variable: _thinkup_meta_pagetemplates in /home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/themes/Sento_Pro/admin/main/options/01.general-settings.php on line 496
class="post-template-default single single-post postid-1133 single-format-standard custom-background layout-sidebar-right layout-responsive layout-wide pre-header-style1 header-style2 scrollup-on">

Κόπωση και Πολλαπλή Σκλήρυνση


Notice: Undefined variable: custom_content in /home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(484) : eval()'d code on line 7

Κόπωση και Πολλαπλή Σκλήρυνση

(Διαχείριση της κόπωσης στην Πολλαπλή Σκλήρυνση)

Κόπωση στην Πολλαπλή Σκλήρυνση
                              Μέτρηση της κόπωσης στην πολλαπλή σκλήρυνση

Το αίσθημα κόπωσης στην Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι αρκετά συχνό και αποτελεί ένα πρόβλημα που επιδεινώνει τη λειτουργική κατάσταση του ασθενούς.

Παραθέτουμε την άποψη του Dr John Carter, επίκουρου καθηγητή στη Mayo Clinic και ειδικό στην Πολλαπλή Σκλήρυνση.

bbk-fatigueBall
Κόπωση στην πολλαπλή σκλήρυνση

Το πρώτο που πρέπει να εξετάσει κανείς είναι αν το αίσθημα κόπωσης οφείλεται σε κάποια διαταραχή του ύπνου, που κι αυτή είναι συχνή σε άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Αυτό το καταλαβαίνεις από το γεγονός ότι ο ασθενής αναφέρει χαρακτηριστικά: “ξύπνησα και ήμουν κατάκοπος”. Αμέσως τότε πρέπει να αποκλείσουμε κάποια διαταραχή του ύπνου ή, άν υπάρχει να την αντιμετωπίσουμε και θα λυθεί έτσι το πρόβλημα.
Οταν δεν υπάρχει διαταραχή του ύπνου, ο ασθενής ξυπνά ξεκούραστος. Λειτουργεί κανονικά μέχρι κάποια ώρα της μέρας και μετά, απότομα, νιώθει πάρα πολύ κουρασμένος. Χαρακτηριστικά περιγράφει αυτή την κατάσταση με τη φράση “ξαφνικά νιώθω σα να μου βγάζουν την πρίζα και δεν μπορώ να πάρω τα πόδια μου”. Σ’ αυτή την περίπτωση, συζητώ με τον ασθενή τις δυνατότητες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ή χωρίς φάρμακα.

Όσον αφορά τη μή φαρμακευτική θεραπεία νομίζω ότι το πρώτο πιό σημαντικό πράγμα είναι ένα κατάλληλο πρόγραμμα αεροβικής γυμανστικής. Επίσης πολύ προτιμούν, και το συνιστώ ένα μεσημεριανό υπνάκο, μετά τον οποίο ξυπνούν συνήθως ξεκούραστοι και ανανεωμένοι. Η μή φαρμακευτική θεραπεία, δηλαδή αυτά τα απλά μέτρα είναι δυνατό να βοηθήσουν σημαντικά τον ασθενή με κοπωση απο Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Για την φαρμακευτική αντιμετώπιση της κόπωσης από Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι εγκεκριμένα κάποια φάρμακα από τον FDA (αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων). Μεταξύ αυτών είναι η αμανταδίνη (Symmetrel), η μονταφινίλη (Modiodal) καθώς και διάφορες διεγερτικές ουσίες όπως η μεθυλφαινυδάτη (Ritalin) και άλλες παρόμοιες.

Ομως πρέπει να επιμένουμε πρώτα στην μή φαρμακευτική αντιμετώπιση με μέτρα σαν αυτά που ανέφερα πιό πάνω, πριν ανεβάσουμε τον πήχυ της αντιμετώπισης χρησιμοποιόντας διεγερτικά, λόγω των πολλών κινδύνων που κρύβει η χρήση τους.
 
(Visited 859 times, 15 visits today)

Spread the word. Share this post!

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης

Νευρολόγος - Ψυχιατρος