Notice: Undefined variable: custom_content in /home/doctorbabis0cgr/public_html/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(484) : eval()'d code on line 7
Φυσικοθεραπεία για ανθρώπους με νόσο Πάρκινσον
Η κίνηση είναι ταυτόσημη με τη ζωή. Χρειάζεται σε κάθε άνθρωπο είτε αυτός είναι απολύτως υγιής, είτε πάσχει από κάποια νόσο.
Η νόσος Πάρκινσον είναι μία νόσος η οποία επηρεάζει κατά βάση την κίνηση του ασθενούς. Οι κινήσεις γίνονται αργές, το εύρος τους περιορίζεται, δυσκολεύονται βασικές κινητικές λειτουργίες του όπως το βάδισμα, η ανασήκωση από το κάθισμα, ακόμη και το γύρισμα και η αλλαγή πλευράς κατά τον ύπνο γίνονται ιδιαίτερα δύσκολα. Με μιά φράση ολόκληρο το σώμα “μαγκώνει”, ακόμη και το πρόσωπο γίνεται ανέκφραστο.
Από τα πιό δυσάρεστα αποτελέσματα αυτού του μαγκώματος, είναι η αστάθεια στη βάδιση με αποτέλεσμα συχνές πτώσεις αλλά και η ανάπτυξη αρθρίτιδας σε διάφορες αρθρώσεις και η εμφάνιση πόνων σε διάφορα σημεία του σώματος.
Τα υπάρχοντα φάρμακα δίνουν σημαντική βοήθεια στους πάσχοντες από τη νόσο του Πάρκινσον καθώς βελτιώνουν την κίνησή τους, αλλά δεν είναι αρκετά. Για την βελτίωση της κινητικότητας και ιδιαίτερα της ευλυγισίας και της ισορροπίας είναι απαραίτητη η κινησιοθεραπεία, δηλαδή η εκτέλεση μιας σειράς ασκήσεων οι οποίες θα γίνονται καθημερινά.
Ποιές ασκήσεις πρέπει να κάνει κάποιος που έχει Πάρκινσον, πόσο συχνά, πόσο έντονα, πόσες επαναλήψεις κλπ, το πρόγραμμα δηλαδή της κινησιοθεραπείας θα πρέπει να το διαμορφώσει με τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Ενός έμπειρου φυσικοθεραπευτή ή ενός εξειδικευμένου γυμναστή οι οποίοι μερικές φορές ίσως να χρειάζονται και τη γνώμη του θεράποντα ιατρού.
Πρίν μιλήσουμε για τις ασκήσεις που είναι κατά κάποιο τρόπο ειδικές για τη νόσο του Πάρκινσον, δηλαδή της ασκήσεις ευλυγισίας και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης πρέπει να πούμε ότι βασικό κομμάτι όλων των ασκήσεων είναι οι ασκήσεις καρδιοαναπνευστικής τόνωσης (Cardio-pulmonary fitness).
- Φοράμε άνετα ρούχα και παπούτσια που προσφέρουν καλή στήριξη (“αθλητικά”)
- Επιλέγουμε την ώρα που τα φάρμακα έχουν το μεγαλύτερο αποτέλεσμα κι εμείς την καλύτερη κινητικοτητα και φόρμα
- Αναγνωρίζουμε πότε είμαστε κουρασμένοι και σταματάμε Αν μιά μέρα έχουμε κουραστεί υπερβολικά και νιώθουμε εξαντλημένοι την επόμενη δεν χρειάζεται να γυμναστούμε.
- Καλό είναι, να βρίσκεται δίπλα μας πάντα κάποιος που μπορεί να μας βοηθήσει.
- Βάδισμα (προαιρετική η παρουσία τρίτου προσώπου)
- Ποδήλατο (πολύ χρήσιμη η παρουσία τρίτου προσώπου)
- Κολύμβηση. Είναι καλύτερα να γίνεται σε πισίνες με ειδικές λαβές και μπάρες στήριξης,
Φωτό από το Κέντρο Φυσικοθεραπείας “Χειροθεραπευτική” του κ. Παπαδημητρίου
ενώ η παρουσία τρίτου προσώπου ικανού να μας βοηθήσει είναι απαραίτητη.
Κάνουμε οποιαδήποτε από τις παραπάνω δραστηριότητες προτιμούμε, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και η κάθε φορά πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά.
Δεν είναι ανάγκη να φτάσετε τα 20 λεπτά από την πρώτη φορά. Αν ασκείστε συνέχεια, σύντομα θα μπορείτε να τα φτάσετε.