Ποιά είναι τα συμπτώματα της Μεθοριακής Διαταραχής Προσωπικότητας;

Τα άτομα με Μεθοριακή Διαταραχή Προσωπικότητας βιώνουν έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις και μεγάλη αβεβαιότητα για το “ποιοί είναι”. Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τα ενδιαφέροντά τους αλλά και οι αξίες που έχουν στη ζωή, ακόμη και οι προτιμήσεις τους να αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη.

Έτσι δικαιολογούνται και τα συμπτώματά τους που είναι:

bpd1

  • Απεγνωσμένες προσπάθειες να αποφύγει την εγκατάλειψη/απόρριψη (πραγματική ή φανταστική)
  • Πολύ έντονες και ταυτόχρονα ασταθείς σχέσεις με πρόσωπα της οικογένειας με φίλους ή άλλα αγαπημένα πρόσωπα. Οι σχέσεις αυτές μπορεί να είναι σχέσεις μεγάλου δεσίματος ή έρωτα (εξιδανίκευση – idealization) ή αντίθετα ακραία απαρέσκεια και θυμός (απαξίωση – devaluation)
  •  Παραμορφωμένη και ασταθής άποψη για την εικόνα του εαυτού (ώς σώμα είτε ώς προσωπικότητα). πχ. “έχω πολύ άσχημο πρόσωπο, γενικά δεν αξίζω τίποτε” και μετά από μερικές ώρες ή μέρες “είμαι πάρα πολύ όμορφος και σημαντικός” κλπ
  • Παρορμητικές και συχνά επικίνδυνες συμπεριφορές όπως τεράστιες σπατάλες, σεξ χωρίς να σκέφτεται κανένα κίνδυνο, κατάχρηση ουσιών, “τρελλή” οδήγηση, μεγάλη λαιμαργία στο φαγητό.
  • Συχνές αυτοκτονικές συμπεριφορές όπως περπάτημα στην άκρη των περβαζιών σε μεγάλα ύψη ή αυτοτραυματισμοί όπως αυτο-μαχαιρώματα κλπ.
  • Εντονες συναισθηματικές καταστάσεις από την απόλυτη ευτυχία μέχρι τη πλήρη απόγνωση μπορούν να εναλλάσονται σε διάστημα μερικών ωρών.
  • Χρόνια συναισθήματα κενότητας.
  • Αδικαιόλογητη έντονη οργή και προβλήματα να ελέγξει το θυμό του.
  • Σε περιόδους μεγάλης έντασης, εμφάνιση παρανοϊκών σκέψεων.
  • Έντονα αποσυνδετικά (dissociative) συμπτώματα όπως “νιώθω ότι έχω αποκοπεί από τον εαυτό μου”, “νιώθω ότι έχω βγεί έξω από τον εαυτό μου και τον παρατηρώ” ή πλήρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.

 

Η πορεία της νόσου 

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο Harvard University, John Gunderson περιγράφει συνοπτικά την πορεία της νόσου, σε μιά μονογραφία του για τη Μεθοριακή Διαταραχή Προσωπικότητας:

Αν και η Μεθοριακή Διαταραχή της προσωπικότητας εμφανίζεται συνήθως στη νεαρή ηλικία, μερικά συμπτώματά της μπορούν να πρωτοεμφανιστούν στην πρώιμη εφηβεία. Από κεί και πέρα καθώς τα νεαρά άτομα μεγαλώνουν, τα συμπτώματά και ή ένταση των συμπτωμάτων τους μειώνονται. Περίπου το 40-50% των βελτιώνονται σημαντικά (remits) μέσα σε δύο χρόνια. Στα 10 χρόνια, βελτιώνεται σημαντικά το 80% αυτών που έχουν τη διαταραχή. Το σημαντικό είναι ότι, σε αντίθεση με άλλες σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές, όσοι παρουσιάζουν βελτιώση, συνήθως δεν εμφανίζουν υποτροπές! Μελέτες σχετικές με την πορεία της νόσου αποκάλυψαν ότι τα πρώτα πέντε χρόνια της θεραπείας είναι συνήθως αυτά που είναι πολύ φορτωμένα με κρίσεις. Οι πιό χαρακτηριστικές από αυτές εκδηλώνονται με έντονες και ταυτόχρονα ασταθείς σχέσεις οι οποίες συνήθως τελειώνουν με οργή και ακολουθούνται  από αυτο-καταστροφικές ή αυτοκτονικές συμπεριφορές. Αν και αυτές οι κρίσεις μπορούν να διαρκέσουν αρκετά χρόνια, στην πορεία τους, η συχνότητα αλλά και η σοβαρότητα των αυτο-καταστροφικών συμπεριφορών και αυτοκτονικών ιδεασμών ή πράξεων μειώνονται, όπως μειώνονται και οι φορές που χρειάζεται να νοσηλευτούν αυτά τα άτομα. Γενικώτερα μειώνονται οι φορές που χρειάζεται κάποια ψυχιατρική παρέμβαση και οι παρεμβάσεις που χρειάζονται να γίνουν, τείνουν να είναι πιό ήπιες. Όσον αφορά την κοινωνική λειτουργικότητα, η βελτίωση είναι πιό αργή και λιγότερο πλήρης από τη βελτίωση των συμπτωμάτων. Μόνο το 25% των ασθενών με Μεθοριακή Διαταραχή Προσωπικότητας, καταφέρνουν να επιτύχουν τελικά μια σχετική σταθερότητα στις σχέσεις τους και στίς επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Οι περισσότεροι συνεχίζουν στη ζωή τους με περιορισμένη επαγγελματική επιτυχία και μάλλον χωρίς ιδιαίτερα στενές σχέσεις. Μπορεί να επέρχεται μιά σταθεροποίηση και κάποιες ικανοποιήσεις από τη ζωή να μή λείπουν αλλά παραμένουν αρκετά προβλήματα όσον αφορά την κοινωνική τους ζωή.

Απόδοση στα ελλήνικά: doctorbabis

John Gunderson, MD

 

 

Στο επόμενο: Ποιά είναι τα αίτια της Μεθοριακής Διαταραχής Προσωπικότητας

(Visited 1,439 times, 25 visits today)