Διαταραχή Μετατραυματικού Άγχους
(Post-traumatic Stress Disorder, PTSD)

Παρά την ακριβή μετάφραση του όρου από τα αγγλικά, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο στα ελληνικά είναι δυνατόν να γίνουν διάφορες παρεξηγήσεις. Να εννοήσουμε δηλαδή μια διαταραχή άγχους μετά από κάποιο τραυματισμό σωματικό. Στην πραγματικότητα ο όρος είναι πολύ ευρύτερος.

ptsd-girl1Οταν λέμε Διαταραχή Μετατραυματικού Άγχους, εννοούμε τη διαταραχή που οφείλεται σε κάποιο ισχυρό τραυματικό (κυρίως ψυχοτραυματικό) γεγονός το οποίο έχει κάποιος βιώσει. Τέτοια γεγονότα είναι: το να είναι αυτόπτης μάρτυρας θανατηφόρων τροχαίων ή άλλων δραματικών καταστάσεων, να είναι θύμα βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης ή -κάτι δυστυχώς πιό σύγχρονο- μάρτυρες βομβαρδισμών, σεισμών, πλημμυρών, ή άλλων μαζικών καταστροφών.

Πολλοί θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν ή να διαχειριστούν τέτοια γεγονότα. Δεν θα εμφανίσουν όμως όλοι αυτή τη διαταραχή κυρίως διότι με το χρόνο ή με τη βοήθεια του περιβάλλοντος θα το ξεπεράσουν με φυσικό τρόπο. Κάποιοι όμως θα εμφανίσουν την λεγόμενη “Διαταραχή Μετατραυματικού Αγχους”. Τα συμπτώματα της διαταραχής μπορεί να εμφανιστούν μέσα στους επόμενους μήνες από το ψυχοτραυματικό γεγονός αλλά μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν μέχρι και χρόνια αργότερα.

 

Συμπτώματα

1. Συμπτώματα ανα-βίωσης
2. Συμπτώματα αποφυγής και συναισθηματικής επιπέδωσης
3. Συμπτώματα υπερ-εγρήγορσης
4. Γνωστικές και συναισθηματικές διαταραχές

 

Δείτε επίσης: Ποιά είναιη θεραπεία Διαταραχής Μετατραυματικού Άγχους

(Visited 226 times, 6 visits today)

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης

Νευρολόγος - Ψυχιατρος