Τί είναι η νόσος του Πάρκινσον;

Πάρκινσον Η νόσος του Πάρκινσον – ή απλά “η Πάρκινσον”- είναι μία εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου. Η συχνότητά της είναι πολύ υψηλή. Είναι η δεύτερη σε συχνότητα εκφυλλιστική νόσος του εγκεφάλου μετά τη νόσο Alzheimer. Προσβάλλει κυρίως τα βασικά γάγγλια και πιό συγκεκριμένα μιά περιοχή των βασικών γαγγλίων που λέγεται μέλαινα ουσία. Στο κάθε ημισφαίριο έχουμε από μία τέτοια περιοχή. Αν προσβληθεί μόνο η μία, τότε έχουμε συμπτώματα από το μισό σώμα. Αυτό όμως που συμβαίνει πιό συχνά, είναι να προσβάλλονται από τη νόσο και οι δύο πλευρές αλλά σε διαφορετικό βαθμό, οπότε έχουμε τα συμπτώματα πιό πολύ από τη μία πλευρά και λιγότερο από την άλλη.

Τα κινητικά συμπτώματα της Πάρκινσον

Όπως όλα τα εκφυλιστικά νοσήματα η Πάρκινσον αρχίζει κι αυτή πολύ αργά και προοδευτικά. Τόσο που σπάνια μπορούμε να καταλάβουμε πότε ακριβώς άρχισε. Συνήθως αρχίζει με κάποιο ήπιο τρόμο του ενός χεριού (“τρέμει το χέρι”). Άλλοτε πάλι με δυσκολία στη βάδιση (“κολλάει το βήμα”, “έχω αστάθεια”) και άλλοτε με ένα ελαφρό “καμπούριασμα προς τα μπρός” ή ανέκφραστο προσωπείο (“μας κοιτάει σα ρομπότ”). Για τα κινητικά συμπτώματα, υπάρχει στο site μας ένα αναλυτικό άρθρο με φωτογραφίες και υποδείγματα ασκήσεων οι οποίες βοηθούν τον ασθενή με νόσο Πάρκινσον, να βελτιώσει την Ποιότητα της Ζωής του. Γενικά επειδή η νόσος επηρεάζει την κίνηση κάθε μορφής, ό,τι κινείται στο σώμα επηρεάζεται. Από τα άκρα και το κεφάλι μέχρι το έντερο και την ομιλία. Παρακάτω αναφέρονται τα βασικότερα από τα συμπτώματα:
Τρόμος (τρεμούλα) Συνήθως ξεκινά από τα δάκτυλα ή όλο το χέρι και λιγότερο από το κεφάλι ή τα πόδια.bbk-P-gait1Το χαρακτηριστικό του είναι ότι γίνεται εντονότερος, όταν ο άσθενής είναι σε ηρεμία (πχ. κάθεται σε μία πολυθρόνα). Βραδυκινησία Με τον καιρό διαπιστώνει ο ασθενής ότι αργεί περισσότερο να ανασηκωθεί από μία καρέκλα ή να κουμπώσει τα κουμπιά του ή ότι “σέρνει τα πόδια” του. Μυική δυσκαμψία Οι μύες του ασθενούς “σφίγγουν” κι αυτό γίνεται αισθητό σε κάθε προσπάθεια παθητικής κινησης του ασθενούς. Επίσης για τον λόγο αυτό μπορεί να εμφανιστούν (ή να επιταθούν προϋπάρχοντες) πόνοι στον ώμο, στη μέση κλπ. Διαταραχή της στάσης και της ισορροπίας Συνήθως ο ασθενής “καμπουριάζει” ή παραπονείται για “αστάθεια”. Μείωση ή εξαφάνιση των αυτόματων κινήσεων Αυτόματες κινήσεις όπως οι σκαρδαμυγμοί (το “βλεφάρισμα”) των ματιών, ή το χαμόγελο μειώνονται με αποτέλεσμα να βλέπουν οι άλλοι ένα “αγαλματώδες” (ανέκφραστο) προσωπείο. Αλλαγές στην ομιλία Η φωνή μπορεί να γίνεται πιό εξασθενημένη, η ομιλία πιό “μπερδεμένη” και μερικές φορές προστίθεται και ένα ελαφρό “κεκέδισμα” στην αρχή κάθε πρότασης. Σιελόρροια Είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα να “τρέχει το σάλιο” από τη γωνία του στόματος του ασθενούς με Πάρκινσον. Αλλαγές στη γραφή Το γράψιμο γίνεται πιό δύσκολο και πιό αργό και συνήθως τα γράμματα γίνονται πιο μικρά (μικρογραφία). Δυσκοιλιότητα Είναι ένα σύμπτωμα που επειδή δεν το φαντάζονται οι ασθενείς ότι μπορεί να αφορά τη νόσο, δεν το αναφέρουν.
Άλλες καταστάσεις εκτός της Νόσου Πάρκινσον που εμφανίζουν παρκινσονικά συμπτώματα
  • Ο φαρμακευτικός παρκινσονισμός. Πολλά φάρμακα που χορηγούνται σε διάφορα νοσήματα μπορούν να προκαλέσουν ώς παρενέργεια, παρκινσονικά συμπτώματα. Τα πιό συνηθισμένα είναι τα αντιψυχωσικά φάρμακα (Πιό συνηθισμένη είναι η εμφάνιση φαρμακευτικού παρκινσονισμού στα λεγόμενα αντιψυχωσικά ιδίως τα λεγόμενα “αντιψυχωσικά πρώτης γενιάς”). Υπάρχουν όμως και φάρμακα όπως η μετοκλοπραμίδη (το γνωστό μας “Primperan”) που είναι για στομαχικές διαταραχες και μπορεί να προκαλέσει φαρμακευτικό παρκινσονισμό. Ο φαρμακευτικός παρκισνονισμός υποχωρεί με την διακοπή του φαρμάκου που τον προκάλεσε.
  • Αρκετά εκφυλιστικά νοσήματα του εγκεφάλου μπορούν επίσης να εμφανίσουν παρκινσονικά συμπτώματα, όπως:
Η διάγνωση της νόσου Πάρκινσον με κλινικά κριτήρια δεν είναι εύκολη. Η Διεθνής Εταιρεία Κινητικών Διαταραχών (MDS), έχει επεξεργαστεί και δημοσιεύσει (2015) νέα διαγνωστικά κριτήρια, τα οποία παρουσιάζουμε σε ειδικό άρθρο μας. Εναν πιό απλό πίνακα διαφορικής διάγνωσης των παρκινσονικών συνδρόμων επίσης μπορείτε να βρείτε εδώ.  

Επόμενο: Τα ψυχιατρικά συμπτώματα της Πάρκινσον

(Visited 3,311 times, 31 visits today)