Η καθημερινή ζωή ενός ανθρώπου με Πάρκινσον

Από τη στιγμή που διαγνώστηκε ότι πάσχετε από τη νόσο Πάρκινσον, θα πρέπει να κάνετε με το γιατρό σας μια αναλυτική συζήτηση για τη στρατηγική της θεραπείας. Επίσης για τους στόχους της θεραπείας σε κάθε φάση που διανύετε. Τέλος ζητήστε του να σας ενημερώσει για διάφορα μέτρα που θα πρέπει να πάρετε στην καθημερινή σας ζωή.

Μερικά πράγματα που ισχύουν γενικά είναι:

Διατροφήbbk-foodΔεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποιο διατροφικό προϊόν που να βοηθά τους ασθενείς με Πάρκινσον. Προσωπικά συνιστούμε να κάνετε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και να πίνετε αρκετές ποσότητες υγρών για να υποφέρετε λιγότερο από δυσκοιλιότητα που είναι πολύ συνηθισμένη στη νόσο. Επίσης να γνωρίζετε ότι όταν το γεύμα είναι πλούσιο σε πρωτείνες (πχ. κρέας κλπ) τότε δυσχεραίνεται η απορρόφηση της L-Dopa, δηλαδή του φαρμάκου που παίρνετε. Σ’ αυτή την περίπτωση η λήψη του φαρμάκου θα πρέπει να έχει κάποια χρονική απόσταση πρίν ή μετά το γεύμα.

Φυσικοθεραπεία Ζητείστε από το γιατρό σας ή από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή να σας δείξει απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης, ευλυγισίας και ισορροπίας για να τις κάνετε κάθε μέρα. Ειδικά θα πρέπει να τροποποιήσετε τον τρόπο που κάθεστε, σηκώνεστε και βαδίζετε. Σε ξεχωριστό άρθρο μας μπορείτε να βρείτε μια πλήρη σειρά ασκήσεων για Παρκινσον για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Πολύ μεγάλη προσοχή στην κολύμβηση Να φροντίζετε να είναι πάντα κάποιος κοντά σας.

Η οδήγησηbbk-oldManΕπειδή η οδήγηση είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί συνεχή συντονισμό πολλών και λεπτών κινήσεων των χεριών και των ποδιών, μπορεί και να είναι επικίνδυνη για έναν ασθενή με πάρκινσον. Οι δυσκολίες αυξάνουν και από τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να παρουσιάζουν τα αντιπαρκινσονικά φάρμακα.

 

Προτείνουμε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το άν και πόσο πρέπει να οδηγείτε.Χαράλαμπος Καραγιαννίδης, Νευρολόγος Ψυχίατρος
(Visited 1,962 times, 33 visits today)