Δεν είναι δυνατή η διάγνωση της ν. Alzheimer, πρίν την εμφάνιση των συμπτωμάτων

Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσαμε να διαγνώσουμε την νόσο Alzheimer, πριν αυτή αρχίσει να προκαλεί τα πρώτα συμπτώματα στον ασθενή, έτσι ώστε έγκαιρα να μπορούσαμε να παρέμβουμε.

Παρά την μεγάλη έρευνα που διεξάγεται για την ανακάλυψη κάποιων βιολογικών δεικτών που θα μας ενημέρωναν έγκαιρα για την έναρξη της νόσου, κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Δηλαδή δεν υπάρχει κάποια εξέταση όπως πχ. η εξέταση του σακχάρου του αίματος, που να μας δείχνει πως ο άνθρωπος πάσχει από τη νόσο.

Εξετάσεις που κάνουμε σε κάποιον που εμφανίζει διαταραχές μνήμης ή συμπεριφοράς

Παρόλα αυτά πριν τεθεί η διάγνωση της ν. Alzheimer, κάνουμε ένα σετ εξετάσεων το οποίο αποτελείται από:

  1. Γενική αίματος
  2. Ελεγχο θυρεοειδικής λειτουργίας (μέτρηση Τ3, Τ4, TSH)
  3. Μέτρηση βιταμίνης Β12 στο αίμα
  4. Αξονική (ή Μαγνητική) Τομογραφία εγκεφάλου

Τις εξετάσεις αυτές τις κάνουμε όχι γιατί να αποδείξουμε την ύπαρξη της νόσου αλλά για να αποκλείσουμε κάποια άλλα νοσήματα που μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα.

Πότε γίνεται η διάγνωση;

διάγνωση Alzheimer

Δυστυχώς η διάγνωση της ν. Alzheimer γίνεται μόνο από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Οταν δηλαδή είναι ήδη αρκετά αργά.

Η διάγνωση γίνεται από το γιατρό ο οποίος συνεκτιμά τα αποτελέσματα των πιό πάνω εξετάσεων καθώς τα αποτελέσματα των διαφόρων δοκιμασιών που χορηγεί κατά τη διάρκεια της ιατρικής συνένεντευξης.

 

Τα δέκα πρώιμα συμπτώματα της ν. Alzheimer και πώς εκδηλώνονται:

  1. Απώλεια Μνήμης: Το να ξεχνάμε το όνομα κάποιου γνωστού και να το θυμόμαστε μετά από λίγο δεν θεωρείται απώλεια μνήμης. Απώλεια μνήμης έχουμε όταν ξεχνά κάποιος πληροφορίες που μόλις του δόθηκαν, ξεχνά σημαντικά ραντεβού ή γεγονότα ή ονόματα.
    Πώς εκδηλώνεται: ο ασθενής ρωτά ξανά και ξανά για γεγονότα και καταστάσεις που μόλις του έχουμε πει, δεν μπορεί να θυμηθεί σημαντικά ραντεβού και είναι απόλυτα εξαρτημένος από γραπτές σημειώσεις ή υπενθυμίσεις από το smartphone κλπ.
  2. Δυσκολίες στον προγραμματισμό εργασιών και την επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας.
    Πώς εκδηλώνονται: λάθη στο μαγείρεμα, στο ντυσιμο, στους λογαριασμούς, στην καθημερινή εργασία.
  3. Δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες έξω από το σπίτι.
    Πως εκδηλώνονται: προβλήματα στην οδήγηση, λάθη στη διεκπεραίωση εργασιών στο γραφείο, λάθη κατά τη συμμετοχή σε διάφορα παιχνίδια πχ. στο τάβλι κλπ
  4. Διαταραχή του προσανατολισμού στο χώρο και το χρόνο.
    Πώς εκδηλώνεται: δεν μπορεί να περιγράψει πρόσφατα γεγονότα, χάνεται εύκολα σε σχετικά γνωστά σημεία της πόλης, δυσκολεύεται να περιγράψει ποιό δρόμο ακολούθησε για κάποιον προορισμό κλπ
  5. Προβλήματα με την όραση.
    Πώς εκδηλώνονται: Δυσκολεύεται να διακρίνει γραπτές λέξεις, δυσχέρεια υπολογισμού αποστάσεων, δυσκολία διάκρισης χρωμάτων και αποχρώσεων. Προσοχή: Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν δυσκολίες στην οδήγηση.
  6. Διαταραχές στην ομιλία.
    Πώς εκδηλώνονται: Συνήθως ο ασθενής δυσκολεύεται να βρεί τη σωστή λέξη για κάποιο πράγμα ή κάποια ένοια, ή χρησιμοποιεί λάθος λέξη.
  7. Χάσιμο αντικειμένων.
    Πότε το αξιολογούμε: 
    Ο καθένας μπορεί να ξεχάσει κάποια στιγμή που έβαλε ένα πράγμα, όμως ο πάσχων από Alzheimer δεν είναι σε θέσει να ανακαλέσει με τη σειρά τις ενέργειες που έκανε για να βάλει αυτό το πράγμα κάπου, επίσης μπορεί να βάζει τα πράγματα σε τελείως λάθος θέσεις (πχ. να βάλει το ρολόι του στο ψυγείο). Τέλος πολύ χαρακτηριστικό: Κατηγορεί άλλους ότι του έχουν πάρει πράγματα.
  8. Λανθασμένες κρίσεις.
    Πώς εκδηλώνεται: μποτεί να χαρίσει ένα ρούχο ή ένα κόσμημα ή χρήματα χωρίς προφανή αιτία, να φορέσει. Επίσης μπορεί να πλένει συνεχώς τα χέρια του (επειδή ξέχασε ότι τάχει πλύνει), να φορά ρούχα ακατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κλπ.
  9. Κοινωνική απόσυρση.
    Πώς εκδηλώνεται: αναλαμβάνει όλο και λιγότερες υποχρεώσεις στην εργασία του, ασχολείται λιγότερο με τα διάφορα χόμπυ του, ξοδεύει όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση ή στο κρεβάτι του.
  10. Διαταραχές συναισθήματος.
    Πώς εκδηλώνονται: Αναστατώνεται πιό εύκολα, τρομάζει με το παραμικρό, πέφτει εύκολα σε κατάθλιψη ή γίνεται καχύποπτος.

Οι συνάδελφοι μπορούν να βρουν ένα πλήρη πίνακα διαφορικής διάγνωσης της άνοιας εδώ

 

Επόμενο: Νευροψυχιατρικά συμπτώματα της άνοιας

Σημείωση

* Οι πληροφορίες της σελίδας είναι από την ιατρική πύλη Alz.org με μικρές μετατροπές.

(Visited 902 times, 2 visits today)