Μαγνητική Τομογραφία στην Πολλαπλή Σκλήρυνση

Κάθε πότε κάνουμε Μαγνητική Τομογραφία σε κάποιον που πάσχει από Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Η Μαγντητική Τομογραφία, αποτελεί σήμερα έναν αναντικατάστατο βοηθό και το σπουδαιότερο διαγνωστικό μέσο για την διάγνωση αλλά και την παρακολούθηση της πορείας όσων πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση. Χρησιμοποιείται επίσης για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της χορηγούμενης θεραπείας έτσι ώστε να μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις για την ανάγκη αλλαγής της θεραπείας όποτε χρειάζεται. Τέλος η Μαγνητική Τομογραφία μας βοηθά μερικές φορές να προβλέψουμε και την πορεία της νόσου στον συγκεκριμένο ασθενή.

Το πανευρωπαϊκό δίκτυο πανεπιστημιακών που ασχολούνται με τη μαγνητική τομογραφία στην Πολλαπλή Σκλήρυνση (MAGNIMS) έχει εκδόσει αρκετές οδηγίες για τη χρήση της μαγνητική τομογραφίας στην Πολλαπλή Σκλήρυνση. Παραθέτουμε τις συστάσεις του MAGNIMS (Επιστημονική Εταιρεία για τη Μαγνητική Τομογραφία στην Πολλαπλή Σκλήρυνση) για την παρακολούθηση των ασθενών:

Πότε κάνουμε Μαγνητική Τομογραφία στην Πολλαπλή Σκλήρυνση
  1. Μία Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου γίνεται πρίν από την έναρξη κάθε θεραπείας.
  2. Η δεύτερη ΜΤ γίνεται έξ (6) μήνες μετά.
  3. Οι επόμενες κάθε χρόνο

Εξαιρέσεις:

  • Οταν υπάρχει κάποιο σαφές κλινικό επεισόδιο και νέα συμπτωματολογία
  • Οταν υπάρχει λόγος για έλεγχο εμφάνισης τυχόν παρενεργειών από την εφαρμοζόμενη θεραπεία

Τις περισσότερες φορές αρκεί η ΜΤ εγκεφάλου. Πολλές φορές όμως, όταν ο γιατρός σας κρίνει απαραίτητο μπορεί να ζητά και ΜΤ αυχενικής ή και θωρακικής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης.

Οι παραπάνω συστάσεις, είναι απλώς συστάσεις ενός δικτύου εξειδικευμένων επιστημόνων. Ο γιατρός σας πάντα είναι ο μόνος αρμόδιος για το πότε θα σας ζητήσει να κάνετε μία εξέταση.

(Visited 388 times, 8 visits today)

Spread the word. Share this post!

Leave Comment

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης

Νευρολόγος - Ψυχιατρος