Πολλαπλή Σκλήρυνση και βιταμίνη D

Βιταμίνη D

 

Εχει βρεθεί ότι μιά μικρή αλλά σταθερή αύξηση (της τάξης των 20ng/ml) στο μέσο επίπεδο της βιταμίνης D, 25(OH)D, στον άνθρωπο, συνεχής γιά 12 μήνες έχει πολύ θετικά αποτελέσματα:

  • μείωση κατά 57% των νέων ενεργών εστιών
  • μείωση κατά 57% των νέων υποτροπών (relapse rate)
  • μείωση κατά 47% της απώλειας εγκεφαλικής ουσίας για τα επόμενα 4 χρόνια

bbk-VitaD

Πού βρίσκουμε τη βιταμίνη D, 25(OH)D

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες τροφές:

  • Μουρουνόλαδο. Μία κουταλιά της σούπας περιέχει 1360 IU
  • Ξιφίας μαγειρευτός. 85 γραμμάρια περιέχουν 566 IU
  • Σολωμός μαγειρευτός, 85 γραμμάρια περιέχουν 447 IU
  • Τόνος (κονσέρβα σε νερό). 85 γραμμάρια περιέχουν 154 IU
  • Γάλα, πλήρες ή χωρίς λιπαρά, 1 ποτήρι περιέχει 120 IU

 

*IU: International Units, Διεθνής μονάδα μέτρησης

 

Πηγή: MedscapeToday

 

 

Περισσότερα για τη βιταμίνη D εδώ

 

(Visited 146 times, 5 visits today)

Spread the word. Share this post!

Leave Comment

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης

Νευρολόγος - Ψυχιατρος